A VMÚE feltérképezi a vajdasági magyar tájékoztatás helyzetét

Az Újságírók Magyarkanizsai Egyesülete január 28-án Tóth Líviát, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnökét látta vendégül.

A helyi egyesület munkáját a házigazda Röhrig Ottó, az ÚMKE elnöke vázolta. Mindenekelőtt kiemelte, hogy a fő cél a tagság érdekképviselete, a fiatalok továbbképzése, a szakma megbecsülése, a magyar nyelv ápolása, az objektív és közszolgálati tájékoztatás szabályainak ismertetése, a szerkesztés tudnivalóinak elsajátítása és nem utolsó sorban más civil szervezetekkel, újságíró egyesületekkel folytatott együttműködés. Emellett az egyesületi tagok időnként ellátogatnak egy-egy magyarországi médiumba, hogy európai uniós tapasztalatokkal gazdagítsák tájékoztatással kapcsolatos ismereteiket.

A taglétszám immár hat éve 25-30 között alakul. Az egyesületnek nemcsak az újságírók lehetnek a tagjai, hanem írók, költők, rendezők, operatőrök és fotósok is, mindazok, akik a médiában dolgoznak, attól függetlenül, hogy állandó munkaviszonyt létesítettek-e vagy tiszteletdíjasok. A tagsági díj az egyesület megalakulása óta változatlanul 480 dinár. Az ÚMKE hagyományosan megszervezi az Aranytollas diák elnevezésű, középiskolásoknak és egyetemistáknak szánt fogalmazási versenyt, amelynek eredményét, a magyar sajtó napja jegyében az egyesület márciusi évi közgyűlésén ismertetik. Ezen a Média-találkozón évről-évre kihirdetik és megjutalmazzák a korábbi esztendő legsikeresebb egyesületi tagjait. A szakmai, tematikus kerekasztal beszélgetésekre a Vajdaság kiemelkedő közéleti személyiségeit, elsősorban médiaképviselőit hívják meg.
Az egyesület idei tervében az ÚMKE kapcsolatépítést irányozott elő a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével és az erdélyi MÚRE rokonszervezettel, emellett szakmai találkozókat, fotókiállítást, könyvbemutatót tart majd. Elhangzott továbbá, hogy a projektumokkal az elmúlt hat évben sem a magyarországi, sem pedig a hazai pályázatokon nem nyertek, a magyarkanizsai önkormányzat azonban felkarolta és támogatja az egyesületet.
Tóth Lívia, a VMÚE elnöke, a Hét nap újságírója elmondta, hogy az egyesület már hat évvel ezelőtt megalakult, de működése a kezdeti lendület után nem úgy folytatódott, ahogyan szerették volna. A tavalyi év végén új elnökséget választottak, amely teljes erőbevetéssel fogott hozzá a munkához. Az elnökségben helyet kapott a Magyar Szó, a Képes Ifjúság, a Jó Pajtás, az Újvidéki Rádió és Televízió, a Pannon és a Mozaik Televízió, a Hét nap és a Szabadkai Rádió képviselője is. A megújult egyesület legfontosabb célja a tagság érdekvédelme, a vajdasági magyar médiastratégia kidolgozásához való szakmai hozzájárulás, a vajdasági magyar újságírás helyzetének feltérképezése, ideértve a szórványt is. Emellett a munkaadó és munkavállaló kapcsolatának figyelemmel kísérése, az újságírók folyamatos képzése, a szerkesztőségekkel való hatékony együttműködés feltételeinek megteremtése, a magyar nyelvű tájékoztatás utánpótlásának nevelése és képzése, nem utolsó sorban egy ifjúsági szakosztály beindítása, valamint a más, belföldi és határon túli magyar újságíró egyesületekkel való együttműködés.
A tagsági díj 500 dinár. A tagok nem csak újságírók lehetnek, hanem operatőrök, fotósok, hangfelvevők stb. egyaránt. Eddig több mint hatvanan tagosodtak be az egyesületbe, amely honlapot is működtet, a cím www.vmue.org.rs
A tartalmas beszélgetés után abban állapodtak meg, hogy a továbbiakban együttműködik a két egyesület, ugyanakkor a házigazdák meghívták Tóth Líviát az ÚMKE hagyományos, évi közgyűléssel egybekötött Média-találkozójára, amelyet márciusban tartanak meg.

Röhrig Ottó

(Forrás: Magyarkanizsa község hivatalos honlapja)