Politikai csatározás helyett – megoldást!

A Szabadkai Rádió fennmaradását veszélyeztető és hatékony működését ellehetetlenítő helyzet kapcsán a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége nyílt levéllel fordul a szabadkai városi vezetőséghez, a politikai pártokhoz, a civil szervezetekhez, és a médiaház minden hallgatójához, sürgetve, hogy közös összefogással oldják meg a három nyelven sugárzó, nagy hagyománnyal rendelkező médium gondjait.

A VMÚE elnöksége sajnálattal szögezi le, hogy egyesek a Szabadkai Rádiót ismét (vagy még mindig) politikai csatározás, leszámolás eszközeként kezelik, amint az az elmúlt napok történéseiből egyértelműen kiderül. A gondok nem új keletűek, de az illetékesek most sem az okok feltárását és orvoslását helyezik előtérbe. Ehelyett a pártok és a problémákért felelős személyek egymást hibáztatják az intézmény rendezetlen helyzete, tisztázatlan jogállása miatt, és ennek a meddő vádaskodásnak az ott dolgozók isszák meg a levét. De ami talán még fontosabb: ha semmi sem változik, akkor a történések kárvallottjai elsősorban a hallgatók lesznek, de nem kevésbé a magyar, a szerb és a horvát nyelvű közszolgálati elektronikus tájékoztatás egésze is. Az ilyen lehetséges fejleményeket nem szabad megengedni, hiszen a hallgatottsági felmérések szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége, főleg a nemzeti kisebbségekhez tartozók, igénylik a helyi és regionális közszolgálati tájékoztatást. A hallgatóknak ezt a tömegesen megfogalmazott elvárását azért sem lehet szem elől téveszteni, mert az alkotmány által szavatolt jogról van szó.

A VMÚE Elnöksége ezért ismételten felszólítja az alapítót és a pártokat, hagyjanak fel a torzsalkodással, és mielőbb lássanak hozzá a Szabadkai Rádió helyzetének hosszú távú rendezéséhez, amely megfelelő munkafeltételeket szavatol a dolgozóknak, és lehetővé teszi, hogy a médium teljes egészében kielégítse a hallgatóságának jogos elvárásait.

Újvidék, 2010. 02. 26.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége