Tegyük teljessé a kistérségi médiatárat!

Közgyűlést tartott a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete

Szabadkán, a Magyar Ház üléstermében tartották meg a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének közgyűlését, amelyen elfogadták az újrabejegyzéshez szükséges módosított alapszabályzatot, valamint a tavaly novemberben megválasztott új elnökség összegezte az eddigi munkáját.

Tóth Lívia, a VMÚE elnöke elmondta, mivel előzőleg az egyesületben hosszabb ideig szünetelt a munka, a legsürgetőbb célkitűzés „soraik rendezése” volt. A szakmai szervezetnek jelenleg mintegy száz regisztrált tagja van, de természetesen továbbra is várják a csatlakozni kívánó kollégák jelentkezését. Az évi munkatervben szereplő feladatok közül rendkívül fontosnak tartja, hogy elkészült a kistérségi médiatár, amelyben a vajdasági településeken működő magyar nyelvű helyi írott- és elektronikus média jegyzékét állították össze. Mivel az adatbázis – amely az egyesület honlapján: www.vmue.org.rs található meg – még nem teljes, felkért mindenkit, járuljanak hozzá a kiegészítéséhez. A jelenlévőkkel ismertette az elnökség azon döntését, hogy a VMÚE saját újságírói díjat alapít, amelyet a következő évben szeretnének először átadni, valamint beszélt az Újságírók Magyarkanizsai Egyesületével kötött együttműködési megállapodásról és az újságíróbálról is, amelyet szeretnének hagyományossá tenni.

Klemm József alelnök a szlovéniai Lendván megtartott nemzetközi médiakonferenciáról számolt be. Az összejövetelen a VMÚE elnökségének néhány tagja is részt vett és figyelemreméltó felszólalásokkal járult hozzá a találkozó sikeréhez. A külhoni magyar újságírók felvállalták, hogy az egységes magyar médiastratégiában megfogalmazzák azt a részt, amely a külhoni magyar médiastratégiára vonatkozik. Két nyertes pályázatnak köszönhetően a lendvai párbeszéd Csókán folytatódhat, ahol július 1-4-e között Kárpát-medencei magyar újságíró találkozót és továbbképzést rendeznek.

Léphaft Pál, az egyesület másik alelnöke elemezte a Magyar Nemzeti Tanács által kidolgozott és közzétett médiastratégiát, majd az ezzel kapcsolatban kialakult vita után az egybegyűltek arra a megállapodásra jutottak, hogy a tervezet kapcsán a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének is meg kell fogalmaznia az álláspontját.

 (Tha)