Tartalmas program, jó hangulat

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének és a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának közreműködésével tartották meg a Bánáti Újság 11. Nyári Újságíró Iskoláját, amelynek házigazdája ezúttal is a tiszaszentmiklósi Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör volt.

A mintegy húsz erdélyi és vajdasági fiatalnak tartalmas programot készítettek a szervezők, hiszen nem hiányzott sem a komoly munka, sem a szórakozás. A hír fogalmával, elméletben és gyakorlatban egyaránt Kókai Péter, a Magyar Szó újságírója segítségével ismerkedtek meg, Szűcs László, a nagyváradi Erdélyi Riport főszerkesztője viszont A hír szent, a vélemény szabad címmel tartott előadást. Maksay Magdolna, a Kolozsvári Rádió szerkesztője a rádiózás rejtelmeibe pillantott be, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője és Máriás Endre, a Képes Ifjúság munkatársa az interjúról beszélt. Az idei tanfolyam kiemelt témája volt az internetes újságírás, a blogok, a közösségi portálok stílusa, nyelvezete. Mennyit bír el az internet? címmel Vanger László, a Vajdaság Portál szerkesztője és Szögi Csaba, a Képes Ifjúság munkatársa érdekes mondanivalóval szolgált a diákoknak. Molnár Edvárd, a Magyar Szó fotósa a jó sajtófotóról, Szalai Attila, a Hét Nap karikaturistája pedig a rajz, a karikatúra szerepéről osztotta meg gondolatait.

A tábor résztvevői munkafeladatot is kaptak: mindenkinek el kellett készítenie egy-egy interjút és jegyzetet, majd az utóbbit Kaszás Angélának, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársának a segítségével nyelvhelyességi szempontból is megbeszélték.

Az iskola hallgatói csatlakoztak a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának csókai találkozóján jelen lévő újságírókhoz és közös kiránduláson vettek részt. A csoportot a Topolyai-tó partján Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, Bácsfeketehegyen pedig Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke látta vendégül. A társaság egy része az estét Bordás Győző Kertkapu és Sárközi Ferenc A múltból merítettem II. című kötetének a bemutatóján, illetve a leányfalusi Szekérszínház előadásán töltötte, a fiatalok viszont a Dombos Festet választották.

Kísérőrendezvényként a tiszaszentmiklósi Ifjúsági Otthonban az Orpheus Theater színtársulata mutatta be Lénárd Róbert: 243 című művét, a parókián pedig Szalai Attila karikatúra- és ifj. Novák Mihály lomográfia kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

 (Tha)