Megalakult a VMÚE Ifjúsági szakosztálya

Szabadkán, a Magyar Házban tartották meg a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete Ifjúsági szakosztályának alakuló ülését, amelyen mintegy negyven olyan fiatal jelent meg, akik rendszeresen közreműködnek médiumaink magyar nyelvű gyermek- és ifjúsági műsorainak az elkészítésében.

Az összejövetelt Tóth Lívia és Máriás Endre, a VMÚE elnöke, illetve titkára vezette. Ismertetőjükben hangsúlyozták, a szekció elsődleges célja az, hogy maga köré gyűjtse az újságírás iránt érdeklődő fiatalokat, választ adjon a felmerülő kérdéseikre, részt vállaljon a folyamatos képzésükben és érdekképviseletükben. A tervek között szerepel továbbá a minél szerteágazóbb együttműködés kialakítása a vajdasági magyar tájékoztatási eszközök ifjúsági műsorai és a különféle, fiataloknak szóló kiadványok között, előadások, találkozók szervezése, valamint egy ifjúsági témákkal foglalkozó internetes portál létrehozása. A szakosztály munkáját a jövőben három koordinátor, Basity Gréta, Csipak Levente és Máriás Endre segítségével alakíthatják, tehetik minél tartalmasabbá az érdeklődők.
Az alakuló ülésen bemutatkozott a Vajdasági Televízió, a Pannon RTV, az Újvidéki Rádió és a Szabadkai Rádió ifjúsági műsorának szerkesztősége, valamint néhány iskolaújság is. Az egybegyűltek két előadást is meghallgathattak: Sándor Zoltán, a Magyar Szó belpolitikai rovatának szerkesztője az újságírói lét viszontagságairól, Kávai Mucsi Katalin, a Magyar Szó lektora pedig nyelvhelyességi kérdésekről beszélt a fiataloknak.

A rendezvény végén Tóth Lívia, a VMÚE elnöke használatra átadott két, rádiós munkára alkalmas digitális diktafont a Szabadkai Rádió Fiatalok fiataloknak című ifjúsági műsora népes csapatának, akik nagy örömmel fogadták az ajándékot. A jelenlévők szerény állófogadáson ünnepelték meg az ifjúsági szakosztály megalapítását, amelynek létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

 (m.e.)

Balog Anikó fotói