Vajdasági fricskák Háromszéken

Erdélyi körútja második állomásán Sepsiszentgyörgyön, a Kónya Ádám Művelődési Ház pinceklubjában tartott tárlatmegnyitót Léphaft Pál, a Magyar Szó karikaturistája, s egyben bemutatták az Ambrus Attilával , a Brassói Lapok főszerkesztőjével közösen megjelentetett A látó című kötetet. Léphaft a Brassói Lapok hetilapban is állandó vendég, rendszeresen jelennek meg rajzai. S hogy azok ne sikkadjanak el az újságpapírral együtt, Ambrus gondolt egyet, s könyvet szerkesztett a karikatúrákból, valamint saját ünnepi jegyzeteiből. A karácsony, húsvét és pünkösd témájú írások a hitről, Istenről, családról, szeretetről, barátságról, közösségről szólnak.

A szerző azért választotta e címet, mert a XX. század végi és XXI. század eleji ember megpróbálja átvenni Isten helyét, megpróbál látóvá válni, és sokan el is hiszik, hogy látnak, hiszen látnak 99 tévécsatornát… Vallja, amikor istentelenül él egy közösség, a felmutatott értékek segítenek abban, hogy emberek maradjunk. (A könyv eladásából származó bevételt az erdélyi barcaszentpéteri öregotthonnak adományozzák.)

A kiállított karikatúrák között láthattuk Markó Béla leköszönő RMDSZ-elnököt angyalszárnyakkal, elszállóban, megemelve kalapját; a potenciális utódot, Kelemen Hunora román kormány művelődési miniszterét román nemzetiszínű szalaggal gúzsba kötve, a kötél mintha fojtogató kígyó lenne, melynek fejével harcol RMDSZ-jelvényes zászlajával; Tőkés László címzetes püspököt, az Európai Unió alelnökét, a székelyföldi autonómia ügyét felvállaló ellenzéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét palásttal, de mégis Drakula-mezben, egyik kezében a székely lobogót, másikban az Európai Unió zászlaját lengetve.

Léphaft Pál hirdeti: a nevetés testi és lelki egészség egyaránt. A jó karikatúra a penge éle felé igyekszik. Ha hozzáadunk, a túloldalon leesik, ha igen keveset tettünk bele, errefelé csúszik le. Az igazi karikatúra nem végzi ki az alanyt, csak megfricskázza: csupán azokat a tulajdonságokat jeleníti meg az arcán – természetesen felnagyítva –, amelyek megvannak. Az igazi karikaturista magával kezdi, csak azután tér rá mások fricskázására. A rendezvény rendhagyó évnyitója volt a Matekovics János által szervezett sepsiszentgyörgyi Holló Ernő Sajtóklubnak.

Szekeres Attila, Magyar Szó, 2011. január 14.