A VMÚE reagálása a szerbiai médiastratégia-tervezetre

Igaz, hogy csak a napokban tették közzé a szerbiai médiafejlesztési stratégia tervezetét, de a dokumentum előkészületei már a múlt év második felében megkezdődtek. A tavaly ősszel szervezett beszélgetések alapján bizonyos megfogalmazásokra számítani lehetett. Éppen ezért a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete már korábban megfogalmazta álláspontját a stratégiával kapcsolatban, amelyen a szöveg nyilvánosságra hozatala után sem kíván változtatni.

A specifikus helyzetből következik, hogy az állam, elsősorban a tartomány és az önkormányzatok nem vonulhatnak ki a kisebbségi tájékoztatás pénzeléséből, mert a nemzeti közösségek tömegkommunikációs eszközei, lapjai — a közösség számarányából adódóan — az eladásból és a reklámokból származó bevételből nem tudják fenntartani magukat, szükségük van az állami dotációra és az anyaországi támogatásra, valamint a különböző projektumok esetében a pályázati pénzekre. A rendszeres támogatás megvonása egyes kisebbségi médiumok megszűnéséhez vezetne, amivel az adott nemzeti közösségek alkotmányban szavatolt jogai csorbulnának.

Elfogadhatatlan minden olyan kezdeményezés, amely arra irányul, hogy a Nemzeti Tanácsok ne lehessenek alapítói és társalapítói a kisebbségi médiumoknak. Azzal viszont egyetértünk, hogy a Nemzeti Tanácsok nem befolyásolhatják az általuk alapított tájékoztatási eszközök független, a közszolgálatiságnak eleget tevő szerkesztéspolitikáját.

Nem támogatjuk a magánosítást a kisebbségi média esetében, mert az eddigi tapasztalatok rossz irányba mutatnak. Azoknál az elektronikus tájékoztatási eszközöknél, amelyeknél már megtörtént a privatizáció, az új tulajdonos a legtöbb esetben alaposan lecsökkentette, vagy megszüntette a kisebbségi műsort.

A Vajdaságban élő nemzeti közösségek tájékoztatását a tartományi médiastratégiának kell szabályoznia. Ebben a dokumentumban valamennyi kisebbségi tájékoztatási eszköznek meg kell találni a helyét, a tartományi szintű írott és elektronikus médiától a kistérségi médiáig. A médiastratégia biztosítsa a több évtizedes hagyományra visszatekintő magyar nyelvű lapvonal (gyermek és ifjúsági sajtó, napilap, hetilap), a fél évszázados közszolgálati rádiózás, a tévéadók, az internetes információs portálok megőrzését, valamint foglalkozzon az újságírói utánpótlás nevelésével és a szakmai továbbképzéssel is.

Szorgalmazzuk, hogy a médiastratégia elfogadása előtt a kisebbségi tájékoztatásról külön szakmai vitát szervezzenek.

 A VMÚE elnöksége