Újságíróbál és díjátadás

A hétvégén újságíróbált tartottak Zentán a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének szervezésében. A tavalyi után ez volt sorrendben a második ilyen jellegű rendezvény, amelynek az ötletgazdák elképzelése alapján vajdasági szintűvé kellene válnia. Sajnos, ezúttal az időjárás is közbeszólt, mert a napok óta tartó hóesés miatt a távolabbról érkezők közül jónéhányan nem vállalták az utazást. Ennek ellenére Újvidékről és Szabadkáról is érkeztek szórakozni vágyó bálozók. A megjelenteket Tóth Lívia, a VMÚE elnöke köszöntötte, a műsorvezető szerepét Máriás Endre, az egyesület titkára látta el.

Az esemény különlegessége az volt, hogy itt adták át az újságírók szervezetének szakmai elismeréseit, amelyet első alkalommal vehettek át a megjutalmazottak. Az ünnepélyes ceremóniához méltó helyszínnek bizonyult a Royal szálló gyönyörű nagyterme.

Mivel a díjakat a tavalyi évben végzett tevékenységük alapján érdemelték ki, a kiemelteket az Év Újságíróinak is nevezhetjük, természetesen a vajdasági magyar sajtóban. A VMÚE elnöksége több jelölt közül választotta ki az írott sajtóból Molnár Edvárdot, a Magyar Szó fotóriporterét, elektronikus média kategóriában pedig Németh Jánost, a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorainak szerkesztő-kommentátorát. A legjobb pályakezdőnek járó díjat, amellyel az egyesület a tehetséges, fiatal újságírókat szeretné támogatni, ketten érdemelték ki, Basity Gréta, a Szabadkai Rádió és Kocsis Árpád, a Magyar Szó munkatársa. Döntés született arról is, hogy minden évben megneveznek egy szórvány, illetve kistérségi szerkesztőséget, mert szeretnék felhívni a figyelmet annak a munkának a fontosságára, amelyet ezek a tájékoztatási eszközök végeznek. A jutalmat a bácsi Bácska Rádió magyar műsorának készítői, Ihász Mária és kis csapata utólag veszik át, mert a rossz útviszonyok miatt kénytelenek voltak odahaza maradni. Maga az elismerés egy emlékéremből és Török István Magyar Életfa Díjas festőművész alkotásaiból áll.

Németh János elmondta, ez az első és úgy véli, egyben az utolsó újságírói díja is, amelynek nagyon örül, mert a szakmától, a kollégáktól kapta. Biztatónak tartotta azt is, hogy a többi díjazott jóval fiatalabb, mint ő.

Az est keretében bemutatkozott Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház művésznője, valamint a zentai Midnight tánccsoport. A talpalávalót a Tornyosi Zsiványok együttes szolgáltatta és igazán nem ők tehettek róla, hogy a vendégek többsége a tánc helyett inkább a beszélgetést választotta.

A tombola nyereményeit a Magyar Nemzeti Tanács, a Hét Nap és a Magyar Szó szerkesztősége, az újvidéki Forum Könyvkiadó, az Újvidéki Színház, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, a TM-People International Kft., Sisa Attila és Baráth Szilveszter szabadkai kertész biztosította, de kisorsolták Molnár Edvárd és Lennert Géza egy-egy művészfotóját, valamint Szalai Attila karikatúráját is.

 (Tha)

Szabó Attila és Metzger Ákos fotói