Egymás munkájának értékelése

Bensőséges ünnepség keretében adták át Újvidéken, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének (VMÚE) idei szakmai díjait. Az elismerést azzal a céllal alapították, hogy felhívják a figyelmet a legkiválóbb újságírói teljesítményekre. Ez nagy jelentőséggel bír ebben az időszakban, amikor a vajdasági magyar médiahálózat újratervezése és a médiastratégia céljainak a megvalósítása zajlik.

A rendezvény vendégeit, közöttük Simon Erzsébet Zitát, a Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatási ügyekkel megbízott tanácsosát és a vajdasági magyar média vezetőit, Varjú Márta, a Magyar Szó napilap megbízott főszerkesztője és Tóth Lívia, Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke köszöntötte.

Klemm József, a VMÚE alelnöke a második alkalommal kiosztott díj jelentőségére és szükségességére világított rá:

— Számomra, aki 35 éve vagyok az újságírásban, nem volt teljesen világos, miért kellett ennyi ideig várni arra, hogy a vajdasági magyar újságírók közössége végre a saját körein belül próbálja meg értékelni azoknak a munkáját, akik ezt megérdemlik. Úgy érzem, volt ebben a halogatásban egyfajta közösségi érdektelenség, közöny egymás tevékenysége iránt, de akár irigység is. Pedig azt hiszem, a legnagyobb elismerés az, amikor maga a szakma emeli ki azokat a kollégákat, akiket a legjobbaknak tart. Meggyőződésem, hogy ennek az újságírói díjnak a megalapítása mindenképpen egy jelentős lépés az felé, hogy megkezdjük értékelni saját magunk munkáját – mondta Klemm József, aki rámutatott arra is, hogy a vajdasági magyarság számára létfontosságú lenne, hogy kineveljen egy olyan újságíró nemzedéket, amely a saját szakmájának a mestere lesz.

A kitüntettek között van gyermeklapunk, a Jó Pajtás szerkesztősége, amely az idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját. A hetilap jelentőségéről Bence Erika egyetemi tanár beszélt. Az egyesület több évtizedes kiemelkedő munkájáért életműdíjat adományozott Kartag Nándornak, az Újvidéki Televízió nyugalmazott újságírójának, akinek pályafutását Léphaft Pál karikaturista, a VMÚE alelnöke méltatta. A televíziós munkában nyújtott kimagasló teljesítményéért újságírói díjat érdemelt ki Husnyák Andrea, a Pannon Televízió munkatársa és Mirnics Gyula, az Újvidéki Televízió újságírója. Laudálásukat Kozma Zoltán, a Pannon Televízió megbízott főszerkesztője, illetve Buda Hajnalka, az Újvidéki Televízió magyar nyelvű tájékoztató műsorainak felelős szerkesztője vállalta. A szórványban végzett kitartó és lelkiismeretes tevékenységéért újságírói díjat kapott Martinek Imre, a Hét Nap Bánáti Újság című mellékletének dél-bánáti munkatársa, akinek az érdemeit Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője emelte ki.

Az alkalmi műsorban Kónya Sándor csókai versénekes vajdasági magyar újságírók megzenésített költeményeivel lépett fel, Basity Gréta előadóművész, a Szabadkai Rádió munkatársa pedig Reményik Sándor Rádióba mondom című versét adta elő. Figura Terézia és Kőrösi István, az Újvidéki Színház színművészei olyan neves magyar írók – például Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső — szövegeiből olvastak fel részleteket, akiktől nem volt idegen a szerkesztőségi élet, hiszen munkásságuk bizonyos szakaszában maguk is igen magas szinten művelték az újságírást.

iután az egybegyűltek koccintottak a díjazottak egészségére, a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Mozaik Televízió és a Hét Nap által támogatott rendezvény a Forum étteremben hangulatos közös ebéddel zárult.