Újságírók kitüntetése

Idén először közös ünnepségen adományozta oda díjait a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete. A szabadkai Városi Múzeumban megtartott rendezvényen a Napleány-díj 10., jubileumi díjkiosztójához társult a VMÚE öt szakmai kitüntetésének ünnepélyes átadása is.
Az egybegyűlteket és kitüntetetteket Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke levélben köszöntötte a résztvevőket.
A VMÚE harmadszor adja át szakmai kitüntetéseit. Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke reményét fejezte ki, hogy az újságírók és médiák közötti ellentéteket félretenni és feloldani is sikerül majd a jövőben: első lépésként ezzel a mostani összejövetellel. A díjjal elismerni kívánják azon kollégák munkáját, akik magas szakmai szinten, mesterien művelik hivatásukat.
Az elektronikus sajtó kategóriájában az idei évben Ternovácz István, az Újvidéki Rádió szerkesztője érdemelte ki a legjobbnak járó díjat. Fekete J. József, a Magyar Szó újságírója írott sajtó kategóriában kapja meg az Újságíró Egyesület díját. Az idei évben a pályakezdőnek járó elismerést Virág Árpád, a Magyar Szó újságírója vehette át. Az Újságíró Egyesület a szórványban dolgozó kollégákra is figyel, az ő munkájuk kiemelt fontossággal bír a közösség életében – hangzott el az ünnepségen. Idén ebben a kategóriában a Pancsovai Televízió Magyar Percek című műsorának kis szerkesztőségét, Halász Zsuzsannát, Lőcsei Ilonát és Kerekes Emíliát díjazták. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete az idei életműdíjat Orosz Ibolyának, a Hét Nap nyugalmazott főszerkesztő-helyettesének adományozta.
Tíz évvel ezelőtt alapította meg Szabadkán Dévavári Dér Zoltán a Napleány-díjat, s tette ezt azért, hogy az itt élő és dolgozó újságírók elismerését, hírnevét öregbítse. A jubiláris elismerést J. Garai Béla vehette át. A kuratórium nevében az alapító fia, Dévavári Zoltán szólt az egybegyűltekhez, elmondta, hogy a Napleány egy évtizede világít az éjszakában, egy évtizede hirdeti a Bácsmegyei Napló tanítását: lehetünk konzervatívak, vagy liberálisak, lehetünk hívők és pogányok, lehetünk dacosak és megalkuvók, akkor, amikor az újságírás érdekeinek szolgálatába szegődünk, legyünk elsősorban újságírók. A közös ünneplés üzenete, hogy találkozzunk össze mi, különböző hitek, meggyőződések, világnézetek és égtájak vándorai újságírásunkban, kisebbségi sorsunkban. „A mi dolgunk, a mi munkánk, és a mi kötelességünk, hogy elszántsággal vigyük előre a nagy elődök tanítását, elismerjük az erőfeszítőket és a teljesítőket, s ne engedjük meg, hogy mindez hiábavaló legyen.”

  1. Garai Bélaa vajdasági média vezető intézményeiben szerzett szakmai sikereket, sokunk szívébe mégis a Magyarzó Pistike által lopta be magát. A díjkiosztó ünnepségen PistikétMolnár Zoltán színész elevenítette meg, vajdasági költők verseit adta elő Hajvert ÁkosBasity Gréta és Horváth Emma, felléptek a Zeneiskola növendékei: Bajusz Bianka, Turzai Róbert és Rác Elizabetta.

BG

Vajdaság Ma, 2013. március 8