Öt nap, öt fontos kérdés

Befejeződött a Bánáti Újság 14. nyári újságíró-iskolája

A múlt héten vidám és lelkes leánycsapat vette birtokába Tiszaszentmiklóson a katolikus plébánia épületét és udvarát. A Bánáti Újság 14. nyári újságíró-iskolájának résztvevői Csókáról, Törökkanizsáról, Horgosról, Zentáról, Adáról és Oromhegyesről érkeztek. A tanfolyam végére az ifjú hölgyek bizonyára azt is meg tudták volna magyarázni, mi köze van az újságírásnak a palacsintasütéshez, ugyanis a jól végzett munkát palacsinta partyval ünnepelték, ahol a finomságot saját kezűleg készítették el.

Összefoglaló írásunk címe azonban nem fedi teljesen a valóságot, hiszen az öt fontos kérdést, amelyre a hírnek válaszolnia kell, de a tudósítás, az interjú és a riport írásakor sem mellőzhető, nem öt napra felosztva tanulták, inkább naponta visszatértek rájuk.

A tartalmas program Kókai Péter és Tőke János, a Magyar Szó újságíróinak segítségével az információ, a hír és a tudósítás megismerésével kezdődött – elméletben és gyakorlatban egyaránt, majd Máriás Endre, a Magyar Szó újságírója, valamint a Vajdaság Ma, az Újvidéki Rádió és Televízió munkatársa következett, aki az interjú-készítésről beszélt, nem hallgatva el a nehézségeket és a buktatókat sem.

Tomek Viktor, a Hét Nap főszerkesztője hetilapunk olvasására buzdította a fiatalokat, Szalai Attilával azt próbálták kideríteni, milyen a jó sajtófotó és miért fontos az illusztráció, illetve a karikatúra, Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója pedig az újságírói műfajok királynőjének tartott riportról értekezett.

Az öt nap alatt minden diáknak el kellett készítenie egy-egy interjút és jegyzetet, amelyeket piros ceruzával felfegyverkezve Kaszás Angéla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet lektora olvasott el és mutatott rá a helyesírási, nyelvhelyességi, mondatszerkesztési hibákra. Az írások egy részét a nyár folyamán lapunkban közöljük.

A zentai Bolyai Filmműhely tanárai, Horváth Mihály és Póth Imre operatőr-rendező, Megyeri Gábor informatikai mérnök, valamint Orosz Kinga és Szakály László tanulók az idén is válogatást mutattak be a csoport legsikeresebb alkotásaiból. A portré-, dokumentum- és animációs filmeket az újságíró-iskola hallgatóival elemezték.

A jelenlévők két új kiadvánnyal, Tóth Lívia Varázspálca nélkül és Gergely József Madárnaptár című könyvével is megismerkedtek, miközben az utóbbi bemutatója jó alkalom volt arra, hogy a természetfotózás is szóba kerüljön. És ez még nem minden! A rendkívül gazdag összeállításban a felsoroltak mellett helyet kapott a zentai KEX Egyesület Csak egy kis pánik? című előadása, de az újságíró tanoncoknak kirándulni is volt idejük. Az Anita hajó fedélzetéről két órán át csodálhatták a Tisza szépségeit, majd a Zentai csata Emlék Kilátó kedvéért megmászták a Városháza tornyát is.

A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt ifjúsági rendezvénnyé nyilvánított esemény házigazdája tizennegyedszer is a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör volt.