Megkezdődött a XV. nyári újságíró iskola

Tiszaszentmiklóson a katolikus plébánia ad otthont az idén is a hagyományos nyári újságíró iskolának, amelyet a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, a Hét Nap szerkesztősége és a Bánáti Újság szervez.

Az első nap, az eddigi hagyományoktól eltérően, továbbképzés volt, amelyet dr. Csermák Zoltán, az MTVA kommunikációs főmunkatársa tartott. Erre az előadásra a már gyakorló újságírókat is szívesen látták. Dr. Csermák Zoltán elsőként Az újságírók felelőssége az anyanyelvápolásban címmel értekezett, majd stílusgyakorlatok következtek.

A folytatásban a kulturális hír, ajánló, beszámoló, kritika, interjú volt a téma. Azután közösen megnézték Antala Zsuzsa: Ikonok és patkányok című dokumentumfilmjét, majd az újságíró iskola részvevői a film kapcsán műsorajánlót vagy kritikát írtak, amit a szakember ki is értékelt.

A következő napokban a képzés résztvevői elméletben és gyakorlatban egyaránt megismerkednek az újságírás alapjaival, a hír, a tudósítás, az interjú és a jegyzet fogalmával, valamint betekintést nyernek a riportírás rejtelmeibe is. A táborban készült szövegeket szakember nézi át és ad hasznos tanácsokat.

A XV. nyári újságíró iskola munkájában 11 fiatal vesz részt, akik Vajdaság több településéről érkeztek, Csókáról, Zentáról, Tornyosról, Hódegyházáról, Gombosról, Adáról és Szenttamásról, valamint az idén is eljöttek az erdélyi fiatalok, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője vezetésével.

A nyári újságíró iskolában bemutatkozik a Bolyai Gimnázium filmműhelye, lesz színházi előadás is, a szajáni műkedvelők mutatják be legújabb darabjukat, továbbá a Sövényházi-tanyára és Aracsra is ellátogatnak az újságíró iskola „növendékei”.

A tanfolyamon készült legsikeresebb interjúk a Bánáti Újságban, vagy a Hét Nap más rovataiban kapnak helyet.

Kónya-Kovács Otília

Vajdaság Ma, 2014. július 15.