Tiszaszentmiklós: Véget ért a nyári újságíró-iskola

Sikeresnek értékelik a szervezők a Bánáti Újság idei, sorrendben tizenötödik nyári újságíró-iskoláját, amely pénteken délután zárult a bánáti Tiszaszentmiklóson. Az idei tábor résztvevői Vajdaság több településéről, valamint Brassóból érkeztek a rendezvényre.

 A fiatalok a tábor ideje alatt nagyon sokat tanultak a foglalkozásokon, remekül érezték magukat a kísérőprogramokon, sőt, mindemellett több kirándulás is belefért a programba, amely ennek köszönhetően igen sokrétű és szerteágazó volt, magyarázta Tóth Lívia főszervező, hozzátéve, mivel idén jubileumot ünnepelt a rendezvény, a megszokott tananyag mellett, amely minden évben az újságírás alapműfajaival kapcsolatos tudnivalók elsajátíttatására irányul, igyekeztek olyan előadásokat és foglalkozásokat is szervezni a résztvevők számára, amelyek azoknak is rendkívül sok újdonságot nyújthattak, akik visszatérő vendégei a tábornak. Ilyen volt például dr. Csermák Zoltán, az MTVA munkatársa előadása, aki az újságíróknak az anyanyelvápolás terén megvalósuló felelősségével foglalkozott, majd stílusgyakorlatokat végeztetett a résztvevőkkel, ezt követően pedig a művelődési újságírás, valamint a kritikaírás rejtelmeibe is bevezette őket.

A tábor résztvevőinek idén is kötelezően el kellett készíteniük egy-egy jegyzetet és egy-egy interjút, amelyekkel a szervezők mind a témaválasztás, mind az megvalósítás tekintetében igen elégedettek voltak, hangsúlyozta Tóth Lívia, aki elmondta, a jövőre vonatkozó terveik között szerepel a tábor programjának a szakmai továbbképzés irányába történő kibővítése, amivel azt szeretnék elérni, hogy a tábor az újságírással komolyabban foglalkozó fiatalok számára is sok újdonságot tudjon kínálni. Hozzátette, mindehhez azonban az eddigieknél jóval biztosabb anyagi forrásokra lesz szükségük, amelyek megteremtése érdekében a helyi Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör illetékeseivel karöltve megpróbálnak majd mindent elkövetni.

H. G.

Vajdaság Ma, 2014. július 19.