Szigetlét-bemutató Erzsébetlakon

Tavaly nyáron a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete riporttáborral ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját. Az Erzsébetlakon megtartott eseményre erdélyi, kárpátaljai és vajdasági tollforgatók érkeztek. A faluban és a környező településeken, Lukácsfalván, Écskán, Titelen készített írásokból, beszélgetésekből, fényképekből állt össze a Szigetlét című kiadvány.

A Szigetlét erzsébetlaki bemutatójára – néhány kivételével – a riporttáborban részt vevő újságírók is eljöttek, de nem hiányoztak a könyv szereplői sem, akiket az est folyamán színpadra szólítottak.

A kötet tartalmát Tóth Lívia, a VMÚE elnöke ismertette és rövid beszélgetést folytatott Pozsár-Halász Éva tanítónővel, a helybeli Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület elnökével és a falusi turizmussal foglalkozó Simon AnnávalLéphaft Pál, a Magyar Szó karikaturistája Kalapis Stojan atyának, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője Gazdag Ervinnek, Écska helytörténet-kutatójának tett fel egy-két kérdést.

A művelődési műsorban az erzsébetlaki néptáncosok, a Pipacs és a Szitakötő csoport több koreográfiával kedveskedett a közönségnek, valamint bemutatkozott két csókai vendég is. Kónya Sándor versénekes a megzenésített költemények mellett egy Szent Erzsébetről szóló népi éneket is előadott, Csipak Noémi, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tagja pedig balladát énekelt. Az esten jelent volt a Bánáti Újság XV. nyári újságíró-iskolájának néhány növendéke is.

A Szigetlét című könyv kiadását és az erzsébetlaki bemutatóját egyaránt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

(Tha)

Maletaški Krisztina és Martinek Imre felvételei

Hét Nap, 2014. 07. 30.