Boldog huszadik születésnapot, Bánáti Újság!

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte Tiszaszentmiklóson a Bánáti Újság. Az eseményre megívást kaptak mindazok, akik kitalálták, elindították, kitartanak mellette, és a mai napig éltetik a Hét Napnak ezt a mellékletét.

Az összejövetelen részt vett Juhász Attila, tartományi művelődési- és Dobai János, tartományi környezetvédelmi segédtitkár, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Balázs Ferenc, Csóka polgármestere, Lázár Jenő, Begaszentgyörgy község alelnöke, Kovács Magdaléna, a törökkanizsai községi tanács művelődéssel és tájékoztatással megbízott tagja, a Bánáti Újság egykori és jelenlegi munkatársai, a Bánátban megjelenő helyi lapok képviselői.

A megjelentek egy perces néma felállással adóztak azok emlékének, akik útjára bocsájtották és hosszú ideig saját gyermeküknek tekintették a Bánáti Újságot, de már nem lehetnek közöttünk. A legtöbbször Cs. Simon István újságíró, költő neve hangzott el, aki két évtizeddel ezelőtt arról álmodott, hogy a bánáti régiónak – miután a Magyar Szóban megszűnt ez a melléklet — saját lapja legyen. Az elképzeléshez követőket is talált, de az akkori körülmények nem tették lehetővé az önálló újság indítását.

Az egybegyűlteket Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztő-helyettese, a Bánáti Újság szerkesztője köszöntötte, majd átadta a szót Dudás Károlynak, a Hét Nap volt főszerkesztőjének, aki felidézte, hogyan fogadta be annakidején a Szabad Hét Nap a Bánáti Újságot.

–Tisztelet Bánátnak. S köszönet mindazoknak, akik az elmúlt időszakban bármi módon: szerkesztőként, tudósítóként, támogatóként vagy éppen olvasóként hozzájárultak újságunk — újságjaink – megmaradásához – hangsúlyozta többek között.

Kókai Péter, a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának alelnöke a vajdasági magyar kistérségi média helyzetéről és jelentőségéről tartott előadást. A helyi lapok, rádiók és televíziók fontosságát abban látja, hogy azokról az emberekről szólnak, akik az adott településen, községben, régióban élnek. Összefoglalója végén szóba került a nyomtatott sajtó jövője is. Kókai Péter a Washington Post tulajdonosával készített interjúra hivatkozott, aki a lovat hozta fel példaként.

–A ló valamikor a közlekedést segítette. Ma már számos más eszközt használunk a távolság legyőzésére, de a ló mégsem tűnt el, sőt, a sport és a hobbi mellett státuszszimbólum lett belőle. Aki megengedheti magának, az ménest alapít. Szerinte ugyanez vár a nyomtatott sajtóra is, nem szűnik meg, de luxus és exkluzivitás válik belőle, amit meg kell fizetni.

A kistérségi médiának van jövője, mert ősi, emberi igényünk az, hogy tudjuk, a közvetlen környezetünkben mi történik, de az eszköz, amelyen keresztül ezek az információk eljutnak hozzánk, változni fog. Ebben az esetben az alkalmazkodóképesség lesz a kulcsszó – hangoztatta az előadó, majd a témáról több hozzászóló is kifejtette véleményét.

Az ajándékozás pillanatai

A születésnapi ünnepség alkalmi műsorral és díjátadóval folytatódott. Fellépett Kónya Sándor csókai versénekes, Szabó Regina, Beszedics Adrienn, Marx Éva versmondók, Csipak Noémi szólóénekes, valamennyien a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tagjai.

A Bánáti Újság a huszadik évfordulóra képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdetett. A jelentkezők feladata az volt, hogy Bánátról írjanak, illetve rajzoljanak, mutassanak be egy-egy települést, vagy annak egy jellegzetes részletét, épületét, beszélgessenek el érdekes emberekkel.

A kisiskolások közül rajzáért ajándékcsomagot kapott a tiszaszentmiklósi Vojnić Purčar Eleonóra, Bujak Adriano, Tóth Patrik, Rúzsa Sándor, Gyöngyösi Norbert, Bálint Tamara, Vojnić Purčar Daniella, valamint a zentai Barsi Ádám, Heinrich Zsóka, Prikidánovics Richárd és Kovács Hajnalka. A szervezők megjutalmazták a tanítónőket, Bálint Andreát, Rúzsa Évát, Nagy Jolánt és Tripolszki Csillát is.

A pályázatra beküldött írásáért elismerésben részesült a csókai Beszedics Adrienn, Dupák Fanni, Szabó Regina és Ágoston Ottília, a törökkanizsai Kovács Bertina, Kovács Dorina, és a torontálvásárhelyi Mérges Eszter.

A jelenlegi szerkesztő szerény ajándékkal mondott köszönetet azoknak, akik a Bánáti Újság megszületésénél bábáskodtak, majd egyengették a lap útját, például azzal, hogy autóba vagy éppen autóbuszra ültek és elvitték a kéziratokat a szabadkai szerkesztőségbe. Mert bármilyen furcsa, mindez még az internet előtti korszakban történt! Természetesen nem feledkeztek meg a melléklet legkitartóbb munkatársairól sem. A színpadra szólítottak között volt Dudás Károly, B. Varga László, Csonti Melinda, Csizmadia Berák Benitta, Dienes Brigitta, Reperger Miklós, Sütő István, Medve Zoltán, Pozsár Tibor, Kőművesné Nyáry Márta, Kónya-Kovács Otília, Martinek Imre, valamint a távolmaradottak közül Bogdán JózsefPósa Gyula plébános urak és Nagy Erzsébet.

A rendezvényt a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete és a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör pályázata alapján a Tartományi Tájékoztatási Titkárság és a Bethlen Gábor Alap meg a csókai Művelődési-Oktatási Központ támogatta.

 

(Tha)

SZABÓ Attila felvételei