Pálya(sors)társak  

Szakmai kitekintés – Nagykároly (Carei); 2014. IX. 19-21.

Szeptember 19-e és 21-e között tartotta meg legutóbbi, szakmai találkozóval egybekötött közgyűlését a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). Az összejövetelnek a Szatmár megyei Nagykároly (Carei) biztosított befogadói helyszíneket.

Az örökségvédelmet és az épített örökség értékesítésének lehetőségeit, illetve a sajtónak ebben betöltött szerepét a meghívott előadók konkretizálták Épített örökség: a kulturális turizmus és népszerűsítési lehetőségei munkacímmel.

A találkozó idejére időzített könyvbemutató a médiajog paragrafusai között igyekezett útmutatást biztosítani, a vitatribün az első világháború erdélyi sajtóreflexióit elemezte.

Érdmindszenten a közelmúltban felújított Ady-emlékház ünnepélyes megnyitása kapott megkülönböztetett figyelmet, a nagykárolyi Károlyi-kastélyban pedig a MÚRE idei nívódíjainak átadása. Nemcsak ünnepi, de családi hangulatban is, hiszen az eseményre nemcsak belföldről, de az anyaországból, a Felvidékről, a Délvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek pálya(sors)társ kollégák. Jelentősen továbberősítve e gesztuson keresztül a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciója (KMÚEK) által is megfogalmazott együvétartozási és együttműködési alapeszméket.

A délvidéki/vajdasági magyar médiát ezúttal Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének (VMÚE) elnökasszonya, Tomek Viktor, a Hét Nap hetilap főszerkesztője és Martinek Imre, a lap állandó külmunkatársa képviselte.

(M. I.) | 2014.9.22 | LXIX. évfolyam 39. szám Mozaik

Hét Nap online

MARTINEK Imre fotói