Szakmai tanácskozást tartott a MÚRE

Nagykárolyban tartották az elmúlt hétvégén a Romániai Magyar Újságírók Egyesületének (MÚRE) Épített örökség: a kulturális turizmus és népszerűsítési lehetőségei című tanácskozását.

Több mint ötven újságíró érkezett Nagykárolyba a tanácskozásra, a hazai magyar írott és audiovizuális szerkesztőségek munkatársai mellett magyarországi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai kollégák is megjelentek.

Pénteken délután Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Rácz Éva, a MÚRE elnöke és Győrffy Gábor, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Újságírás Intézetének adjunktusa írt alá együttműködési megállapodást. Vágner Mária az MR1 A hely című riportműsorának kulisszatitkairól beszélt. Az első nap programja a MÚRE-tagok számára közgyűléssel, a vendégek számára pedig városnézéssel ért véget.

Szombaton a felújított Károlyi-kastély adott otthont a programoknak, Kádár Magor a BBTE oktatója az épített örökség általi városmárkázásról beszélt, Hegedűs Csilla örökségvédelmi államtitkár pedig a boncidai kastély példáján át mutatta be, milyen lehetőségek vannak épített örökségünk hasznosítására.

Az érmindszenti Ady Endre-emlékház átadása után a MÚRE új kiadványát dr. Vallasek Magdolna Médiajogi kalauzát mutatták be, majd az első világháborúra emlékeztek Karácsonyi Zsigmond, Spielmann Sebestyén Mihály és Benkő Levente részvételével. A találkozó a MÚRE turisztikai témájú alkotásokra kiírt pályázata díjainak és a MÚRE nívódíjak, valamint a többéves szünet után kiadott Pro Amicitia díj átadásával zárult — utóbbit a Maghiaromânia blog szerkesztői kapták.

 

F. N. L.

Reggeli Újság, 2014. 09. 22. 

A MÚRE díjazottjai

Szeptember 20-án, Nagykárolyban adta át a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) idei díjait: az Igazgatótanács által odaítélt nívódíjakat, valamint a turisztikával kapcsolatos pályázat díjait. A korábbi szokást folytatva, a MÚRE örökös tagja lett Karácsonyi Zsigmond, az egyesület egy évvel korábban leköszönt elnöke, aki két évtizeden keresztül volt tagja a vezetőségnek.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE), a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács támogatásával, pályázatot írt ki tagjainak: turisztikai témájú, a hazai turizmust népszerűsítő újságírói alkotásokra. A pályázatra Szatmártól Temesig és Marosig érkeztek művek. A zsűri értékelése nyomán a három legjobb munka szerzője: Antal Erika (a maszol.ro-n megjelent írásokkal pályázott), Bögözi Attila (a vasarhely.ro-n megjelent írásokkal pályázott), Egyedi Zsolt és Egyedi Bernadette (az Egyedifilm alkotói csapata).
A MÚRE idei nívódíjasai:
Írott sajtó kategóriában Spielmann Sebestyén Mihály, a maszol.ro portálon megjelent publicisztikáiért.
Audiovizuális kategóriában Benkő Judit, az idén 60 éves Kolozsvári Rádióban végzett, értékőrző és ugyanakkor mindig újító rádiós munkájáért.
A PRO AMICITIA díjat olyan román nyelven közlő újságíró vagy szerkesztőség kaphatja meg, aki/amely az elmúlt évben közölt publikációival kiemelkedő teljesítményt nyújtott az etnikai kapcsolatok terén. A nyertesek ezúttal a Maghiaromânia blog szerkesztői.