Médiakonferencia Békéscsabán

 Az MTVA Kós Károly Kollégiuma őszi konferenciáján a Kárpát-medencéből száz sajtómunkás vett részt

 Közszolgálat, szolgálat címmel háromnapos médiakonferenciát, filmszemlét és tudósítói konferenciát szervezett az MTVA Kós Károly Kollégiuma. A Békéscsabán megtartott médiatalálkozón hozzávetőleg százan vettek részt. Az elektronikus és írott sajtó képviselőit meg az MTVA határon túli tudósítóit a 60 000 lakosú megyeszékhely polgármestere, Szarvas Péter köszöntötte az alig másfél hete megnyílt Csaba Parkban.

Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt a média képviselőinek, hogy a nemzetegyesítésért folytatott munkában rendkívül fontos szerep hárul a sajtómunkára. „ A Magyar Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy önök otthon is jól végezzék a munkájukat. Várjuk a fejlesztési ötleteiket, az új elképzeléseket és azon leszünk, hogy ezt támogatni is tudjuk” – mondta az államtitkár.

Dr. Szabó László Zsolt a MTVA vezérigazgatója, a Magyar Közszolgálati média feladatáról beszélt, mondván, az a cél, hogy adásaik eljussanak minden magyarhoz. Műholdon keresztül és a világhálón erre van lehetőség. A határon túli stúdiók fejlesztése terén nagy lépést tett az MTVA. 2011-ben megkezdte a stúdiók korszerű felszerelését. Ez eddig megtörtént Szabadkán, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és Dunaszerdahelyen, jövőre pedig Ungvárra üzemelik be az új tudósítói pontot. A vezérigazgató kiemelte, hogy az MTVA-nak rendkívül jó az együttműködése a határon túli napilapokkal. Ezt az együttműködést szeretnénk szorosabbra fűzni.

Galambos István a KKK elnöke kihirdette a Kós Károly Kollégium Médiadíjának idei díjazottját. Posztumusz Bornemissza Esztert, az MTVA határon túli műsorainak néhai főszerkesztőjét tüntették ki két évtizedes, lelkiismeretes, az összmagyarság érdekében végzett értékes munkájáért.

A Békéscsabai médiakonferencián az online médiáról, a határon túli újságírásról, a médiafogyasztási szokásokról, a nyomtatott és elektronikus sajtó viszonyáról és a kommunikációs képzésekről tartottak szakmai előadásokat, illetve kerekasztal-beszélgetéseket.

 Kabók Erika

 Ótos András fotói

 Magyar Szó, 2014. október 18.