Zenta: Átadták a Napleány díjat és a VMÚE elismeréseit

Ünnepélyes keretek között adták át ma este Zentán, a helyi Városi Múzeumban a vajdasági magyar újságírás legrangosabb elismerését, a Napleány díjat, amelyet idén Bencsik Istvánnak ítéltek oda, valamint a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete szakmai elismeréseit is, amelyeket Horváth András, Madár Anikó, valamint Dunatáj, a Képes Ifjúság és a Szabadkai Rádió magyar műsorainak szerkesztősége vehetett át.

A rendezvény kezdetén Tóth Lívia, a VMÚE elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy március 15-én a magyar sajtó napját is ünnepeljük, majd Kossuth Lajost idézte, aki azt mondta: „Vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak, s nemzetem szabadsága, boldogsága fölött kétségbe nem esem”, illetve azt: „Hol az uralkodó nem önkény, hanem csak élő törvények szerént uralkodhatik, a sajtó szabadságában inkább támaszra, mint ellenségre talál a kormány.”

– Hiszem, hogy mi sem vagyunk ellenségei sem egymásnak, sem közösségünknek, hiszen a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete azt a tájékoztatást támogatja, amely kiáll nemzeti közösségünk érdekeiért, folyamatosan felvállalja a sorskérdéseit, hatékonyan segíti az érvényesülését és a szülőföldön való megmaradását – hangsúlyozta köszöntőjében Tóth Lívia, majd hozzátette, ezt szolgálják a díjaik is, amelyeket azoknak a kollégáiknak adnak át, akikről úgy gondolják, értéket közvetítenek azzal, ahogyan hivatásukat művelik.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a szórvány kategóriában idén a zombori Dunatáj hetilapot tüntette ki elismerésével, amelyet Tóth Lívia, a VMÚE elnöke méltatott, majd a díjat Cirkl Zsuzsanna, a Dunatáj hetilap főszerkesztője vette át. A legjobb fiatal újságírónak járó elismeréssel Madár Anikót, az Újvidéki Rádió szerkesztő-műsorvezetőjét jutalmazták, akinek eddigi munkásságáról Kartag Nándor, a Vajdasági Televízió nyugalmazott szerkesztője beszélt. Az írott sajtó kategóriában idén a fennállásának hetvenéves jubileumát idén ünneplő Képes Ifjúság szerkesztőségét tüntették ki. Horváth Zsolt méltatását Bózsó Izabella tolmácsolta, majd a díjat Szögi Csaba, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője vette át. Az elektronikus sajtó kategóriában az idén a Szabadkai Rádió magyar műsorainak szerkesztősége érdemelte ki a VMÚE elismerését. A díjazott szerkesztőség tevékenységéről Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója beszélt, majd az elismerést Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar műsorainak főszerkesztője vette volna át, ám a megtiszteltetést átengedte a rádió legfiatalabb munkatársainak, ezzel is a jövő felé tekintés fontosságára utalva. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete életműdíjjal tüntette ki Horváth Andrást, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját, akinek a tevékenységét Léphaft Pál, a Magyar Szó karikaturistája gondolatait tolmácsolva Klemm József méltatta.

Az ünnepségen tizenkettedik alkalommal adták át a vajdasági magyar újságírás legrangosabb elismerését, a Napleány-díjat, amelyet Bencsik Istvánnak, a Szabadkai Rádió szerkesztőjének ítélt oda az illetékes bizottság, amelynek nevében előbb dr. Dévavári Zoltán szólt az egybegyűltekhez, majd Kabók Erika, a Magyar Szó szerkesztője méltatta a díjazottat, aki a díj átvételét követően több anekdotát is megosztott az egybegyűltekkel.

A díjátadó ünnepség a fennállásának tízéves jubileumát idén ünneplő zentai Mécsvirág együttes fellépésével zárult, amelynek tagjai, Baráth Hajnal Anna, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin az Álomi táj című összeállításukat adták elő.