Versec az újságírók célpontjában

Csütörtökön vette kezdetét Versecen a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének II. Kárpát-medencei Riporttábora. A rendezvényen résztvevő vajdasági és romániai újságírók a riporttábor ideje alatt a verseci témák mellett a Versec környéki kis falvakat célozzák meg: Fejértelepre, Temeskutasra, Nagyszeredre, Udvarszállásra, Krassószombatra és Fehértemplomra is ellátogatnak. Tóth Lívia, a VMÚE elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a riporttáborban megszületett anyagokból könyvet terveznek kiadni.

– A riporttábor ötlete az erdélyi kollégáktól származik. Náluk már évek óta meghonosodott, hogy időszakonként rendeznek egy ilyen tábort, majd abból könyvet is készítenek – mondta a VMÚE elnöke.

Az első Kárpát-medencei Riporttábort két évvel ezelőtt Ezsébetlakon rendezték meg, majd egy évvel később Szigetlét címmel jelentették meg az ott született riportokat. Az újságíró-egyesület elnöke kiemelte, hogy a riporttáborral vajdasági magyar szórványterületeket céloznak meg.

– Olyan helyszíneket keresünk, ahova ritkán jut el újságíró és ahonnan kevés hír érkezik a vajdasági magyar sajtóba, annak ellenére is, hogy ezeken a helyeken érdekes kezdeményezések történnek. Így esett a választás idén Versecre, ugyanis a pancsovai, a hertelendyfalvi és a székelykevei magyarokról is sokkal többet hallhatunk és olvashatunk, mint a verseciekről – mondta Tóth Lívia.

Beszámolója szerint az újságírók maguk választják meg a feldolgozandó témákat, az újságíró-egyesület csak annyi útmutatást adott, hogy elsősorban az itt élő magyarok életére fókuszáljanak. Az idei táborban vajdasági újságírók – Magyar Szó, Hét Nap, Szabadkai Rádió, Újvidéki Rádió, Új Kanizsai Újság, Képes Ifjúság, Press Szó – mellett erdélyi – Brassó, Csíkszereda, Marosvásárhely és Temesvár – kollégák is részt vesznek, akik a környéken élő románok életét is feldolgozzák. A riporttábor a tartományi tájékoztatási titkárság támogatásával valósul meg.

Diósi Árpád

Magyar Szó, 2015. július 25.