Készül az újságíró egyesület második könyve

Hamarosan megjelenik a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének újabb könyve. A kiadvány a Délvidék felfedezése címen tervezett sorozatunk második része. A kötet, a 2015. július 22-e és 26-a között megtartott második Kárpát-medencei riporttábor anyagait tartalmazza. A helyszín ezúttal is a délvidéki magyarság egyik szórványvidéke, Versec és környéke volt.

Amikor Versecet említjük, egyeseknek a bor jut eszébe, másoknak a bánáti kisváros műemlékei, esetleg Herczeg Ferenc, az írófejedelem. A városhoz közelíthetünk bármerről, felsejlik mögötte a Verseci-hegység sziluettje. Lankáira szőlőültetvények kúsznak fel, majdnem négyszáz méter magasságban az egykori vár maradványa, a Zsigmond-torony csalogatja a látogatókat. A helybeliek szerint szinte egész évben fúj az Al-Duna felől érkező kosava.

Városi sétánk során feltűnnek a házak oldalából kiugró ablakok, a Kiebitzfensterek – magyarul talán könyöklő- vagy leselkedő ablakoknak nevezhetnénk. Ahogyan az egykori Érdsomlyó lakosai kukucskáltak ki ezeken az utcára, úgy pillantottunk mi be a város és környező falvak – Nagyszered, Temeskutas, Fejértelep, Márktelke, Udvarszállás, Fehértemplom — mostani életébe. A beszélgetések során szó esett megszűnt iskolákról, az anyanyelvű oktatás hiányáról, elnéptelenedő, kiöregedő falvakról, magyarul már alig tudó unokákról, kultúregyesületről, amely tartja a lelket a helybeli magyarokban…

A második Kárpát-medencei riporttábor tizennyolc résztvevője érezte a látottak, hallottak súlyát, mégsem tűnt úgy, mintha beszélgetőtársaink a hallgatóikat le akarnák húzni a mélybe, oda, ahonnan már nincs visszaút. Nem is gondolhattunk ilyesmire, hiszen napsugárarcú emberek között jártunk.

Nem egészen négy napig tartott ismerkedésünk, barátkozásunk a dél-bánsági szórványvidék ezen részével, ahova minden bizonnyal visszatérünk még.

A könyv munkálatai jól haladnak, Beszédes István, a zentai Basiliscus Kortárs Művészeti Műhely vezetője hamarosan befejezi a leadott szövegek, fotók grafikai előkészítését. A Szórványlét című kiadvány megjelentetését márciusra, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének díjátadó ünnepségére időzítettük. Hogy ez sikerüljön, abban nagy segítségünkre volt a tartományi kisebbségi titkársás és a Bethlen Gábor Alap, illetve a tartományi tájékoztatási titkárság, amely a riporttábor létrejöttét támogatta.

TÓTH Lívia