Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vmue/public_html/wp-content/themes/ascend/lib/classes/class-ascend-get-image.php on line 44

Magyar sportújságírók közgyűlése

Vajdaságiak és kárpátaljaiak a szövetségben

A Magyar Sportújságírók Szövetsége a múlt hét elején Győrben rendezte meg közgyűlését, amelyen a vajdasági és a kárpátaljai sportújságírók is a szövetség tagjaivá váltak. Az ünnepélyes együttműködési szerződést a vajdaságiak nevében Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke írta alá, s a helyszínen hat vajdasági kolléga át is vehette a tagsági kártyát.

A közgyűlés egyébként igen tartalmas és látványos volt, a szervezők kétnapos kiváló programot nyújtottak a résztvevőknek. A közgyűlés a győri városháza dísztermében zajlott le, ahol külön köszöntötték Szöllősi György elnököt és Csisztu Zsuzsa elnökségi tagot, akiket aNemzetközi Sportújságírók Szövetsége (AIPS) beválasztott a végrehajtó, illetve az ellenőrző bizottságába.

A közgyűlés elején a társaság a friss BL-győztes Győri ETO női kézilabdacsapat spanyol edzőjét, Ambros Martint köszönthette, aki szívesen felelt minden kérdésre, majd Csurka Gergely, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) médiabizottságának a tagja mutatta be a Budapesten esedékes vizes világbajnokság előkészületeit. Csurka megemlítette, hogy ez az esemény a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye, amely 16 napig tart, 6 sportágat ölel magába, 75 versenyszámmal. Az 5 helyszínen 466 ezer elérhető jegy lesz, 2500 sportolót, 1800 kísérőt, összesen 7000 akkreditált személyt várnak, a vb végére pedig 5,46 millió euró pénzdíjat osztanak ki. Ami pedig a létesítményeket illeti: a Duna Aréna jelenleg a világ legmodernebb uszodájának számít, az óriás-toronyugrást például a Batthyány téren bonyolítják le, a szinkronúszást a Városligetben, a hosszá távú úszószámokat pedig Balatonfüreden rendezik meg.

Bodnár Tibor, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára a sportág kommunikációjának új stratégiájáról beszélt, s köszöntötte a közgyűlést Kulcsár Krisztián, a MOB új elnöke is.

Szót kapott dr. Tóth László, a Magyar Cselgáncsszövetség elnöke is, aki a közelgő egyéni és csapat-világbajnokságról beszélt, elárulva azt is, hogy a rendezvényt minden bizonnyal megtiszteli a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöke is, aki nem más mint Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke.

Domanyik Eszter, a győri önkormányzat főosztályvezetője a július 23-án kezdődő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál részleteiről (EYOF) beszélt – 3500 résztvevőt várnak az eseményre –, a dél-koreai AIPS-kongresszuson járt Csisztu Zsuzsa pedig tájékoztatót tartott a pjongcsangi 23. téli olimpiáról, amely 2018. február 9-én kezdődik. A kolléganő kiemelte, hogy a mintegy 35 ezres kisváros 95 országból 6300 résztvevőt vár, de a nézőkkel együtt 60 ezer vendég érkezik majd, s a koreaiak itt mutatják be az 5G-s vezeték nélküli hálózatot.

A közgyűlés további részében tisztújítás történt, és megjutalmazták 2016 legjobb sportújságíró teljesítményeit, így díjat kapott Mohai Bence, Csillag Péter, Marti Zoltán, Szabó Gábor, Szaniszló Róbert, Tóth Anita, Kun Zoltán, Molnár Mátyás, Papp Győző, Süli Róbert, Zádor Péter, Zsoldos Barna, Bálint Mátyás, Gazdag József és Kiss László.

A közgyűlés után a kongresszus résztvevői megtekintették az EYOF átadás előtt álló versenyhelyszíneit, majd Gyirmótra látogattak, ahol körbejárhatták az ország egyetlen teljesen magántulajdonban lévő stadionját, az Alcufer Arénát, és beszélgethettek a tulajdonosokkal, a Horváth fivérekkel, Ernővel és Ferenccel, majd a vacsoránál találkozhattak a legendás Palotai Károllyal és a másik olimpiai bajnok labdarúgóval, Keglovich Lászlóval.

Másnap már a sportolásé volt a főszerep. Többen a bowlingot választották, még többen pedig a kispályás focit, amelyben öt csapat mérte össze az erejét a Győri ETO műfüves pályáján. A győzelmet az újságíró-válogatott szerezte meg, a díjkiosztón pedig Korsós György korábbi kiváló magyar válogatott focista, az ETO jelenlegi klubmenedzsere mutatta be a nagy múltú egyesületet. Az ETO Parkban megkoszorúzták Verebes József legendás edző domborművét, s megtekinthető volt a park melletti Audi Aréna is, a győri kézilabda pazar fellegvára.

Nos, ilyen dinamikusan és tartalmasan zajlott le a közgyűlés, jövőre pedig Kecskemét ad otthont a rendezvénynek.

Laták István

Magyar Szó, 2017. május 22.