Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vmue/public_html/wp-content/themes/ascend/lib/classes/class-ascend-get-image.php on line 44

Tizenöt éves a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete

Nagyszabású jubileumi ünnepség keretében emlékezünk meg egyesületünk megalapításának tizenötödik évfordulójáról március 16-án, pénteken 18 órai kezdettel a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

Mint az köztudott, egyesületünk 2003 júliusában alakult meg Újvidéken, hivatalosan pedig egy évvel később, 2004-ben jegyezték be. Célkitűzései közé tartozik a sokoldalú és tárgyilagos közszolgálati tájékoztatás serkentése, a hivatásbeli és etikai mércék ápolása, az újságírók képzése és továbbképzése, tanfolyamok, tanácskozások szervezése, a hazai és külföldi újságíró szervezetekkel való együttműködés stb.

A VMÚE bejegyzett székhelye Újvidéken van, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában, programjait pályázatok útján valósítja meg. Az első elnöke Gyarmati József, a Magyar Szó újságírója volt, akit Tóth Lívia, a Hét Nap újságírója, majd Máriás Endre, a Magyar Szó újságírója követett a tisztségen.

Az egyesület tagságának túlnyomó része a legnagyobb vajdasági magyar szerkesztőségekben dolgozik, ugyanakkor nyitott a helyi lapok, rádiók és televíziók munkatársai felé is. A szakmai elismeréseit írott és elektronikus sajtó, pályakezdő újságíró, életműdíj, illetve szórvány/kistérségi média kategóriában 2011 óta ítéli oda.

A VMÚE egyik alapítója és állandó résztvevője a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK), amely 2005 májusában alakult meg Szegeden. Munkája eredményeként az elmúlt időszakban jelentősen felélénkült a külhoni magyar tájékoztatási eszközök közötti kommunikáció.

Egyesületünk jubileumi ünnepségét a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi–Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával, illetve a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház partnerségével szervezzük meg.