Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vmue/public_html/wp-content/themes/ascend/lib/classes/class-ascend-get-image.php on line 44

Sajtóarchívum: a hagyományostól a digitális felé

Sajtóarchívum: a hagyományostól a digitális felé. Ezzel az elnevezéssel tartotta meg idei szakmai tanácskozását a romániai Gyergyószárszerhegyen október 12-e és 14-e között a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). Az összejövetelen az együttműködő társszervezetek között a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) is képviseltette magát.

Az eseménynek, melynek a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ biztosított befogadó helyszínt, egyik kiemelkedő napirendi pontja volt a MÚRE  2018-as nívódíjainak átadása is a község házának dísztermében. A televíziós nívódíjat Márkus Etelka, a Román Televízió kolozsvári stúdiójának volt szerkesztője vehette át; a rádiós nívódíjat Lehőcz László, a Temesvári Rádió magyar adásának szerkesztője kapta, az írott sajtós nívódíjon pedig Márk Boglárka, a Maszol.ro portál tudósítója és Kovács Hont Imre, a Hargita Népe főszerkesztő-helyettese osztoszott. A román nyelven közlő újságírónak vagy szerkesztőségnek, történetesen a román-magyar megbékélést segítő munkásságáért kijáró Pro Amicitia-díjat ezúttal Sabin Gherman kapta. Életműdíjban 2018-ban Cseke Péter és Szilágyi Aladár részesültek.

A második nap nyitányát a XII. Híres káposztavásár és fesztivál adta, melynek egyik kora délutáni színfoltjaként a Republic együttes lépett színre. A szabadtéren megtapasztalt hagyományőrző motívumok lekövetése után, valamint a megkezdett tanácskozás érdemi folytatása közötti szünetben a hírlapírói találkozó részvevői Gyergyószentmiklóson tettek aféle vallás- és kultúrtörténeti felfedező túrát. A társszervezetek tapasztalatairól készített beszámolók idején Mravik Gusztáv alelnök a Magyar Sport Újságírók Szövetség, Kövér Tamás titkár pedig a Média Önszabályozó Testület színeiben fordult az egybegyűltekhez. Sajátos összegezésként hallhattuk, mily sokfelé zajlik per pillanat különböző dokumentumok digitalzálása! Ugyanakkor az is elhangzott, mennyire ismeretlen is mindeme munkák valódi terjedelme, legyen szó akár Magyarországról vagy Erdélyről. Döntés született továbbá arról is, hogy az OSZK-hoz fordulva, lehetőségek kerestetnek a régi romániai sajtótermékek/honlapok digitalizálásához. Értesültünk továbbá arról is, hogy az idei Sajtó és tipográfia című képzést követően a sajtó nyelvi elemzésére vonatkozó projekt is teret kapott. Amennyiben ez utóbbinak körvonalazódása is megtörténik, belátható időn belül mindehhez akár a vajdasági magyar sajtó is fezárkózhat.

Végül, a díjkiosztót közvetlenül megelőző percekben a MÚRE ún.könyvdélutánja követelt önmaga számára megkülönböztetett figyelmet. Terítékre Sarány István Szertelen szószedet  és Ambrus Attila  Szóbeszéd című közös publicisztikai kötete mellett – persze Léphaft Pál karikaturáival dúsítvaKovács Hont Imre Tanyavilág, illetve Szucher Ervin Málladozó magyarságtudat című riportkiadványai is felkerültek. Nemkülönben Farkas-Ráduly Melánia Szóbuborékok – Hogyan írjuk? És hogyan ne? ,valamint Anyanyelvi villámtanácsok – Miért nem mosogat a szivacs?  című gyakorlófüzetei. A metropolita Opera kulisszatitkairól dr.Csermák Zoltán számolt be, Bögözi Attila a Rozsdaidőket szedte versbe, Szilágyi Aladár Flandriától Ticinón át című művének méltatásakor pedig riportba szőtt kalandozásokból idézett a laudátor.

A legközelebbi, országhatárokon ugyancsak bátran átlépegető  szakmai együttműködés lehetőségét a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK) teszi majd lehetővé. Helyszínileg Sepsziszentgyörgyön. Október 25- e és 28-a között a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének szervezésében.

Martinek Imre, Győrffi Réka
(Hét Nap, 2018. október 17.)