Brassaï–2017: díjátadás és tárlatnyitó Nagyváradon

A fotográfia romániai napjának jegyében nyitottuk meg 2019. január 12-én Nagyváradon a Brassaï–2017 pályázatra érkezett művekből készült fotótárlatot. Ez az újabb vándorkiállítás második állomása, amelyen többen átvették díjaikat.

Tóth István, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke megemlékezett Szathmári Pap Károly haditudósító fényképészről, akinek születési évfordulója, január 11., Romániában a fotóművészet napja. Ramona Novicov művészetkritikus egy másik világhírű magyar származású fotóst idézett: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – idézte Robert Capa (szül. Friedman Endre) szavait, hangsúlyozva, hogy a fotóriporterek sok esetben kockázatot is vállalnak azért, hogy elég közel kerüljenek a képek témáihoz. Így sikerül nekik megragadni a pillanat varázsát, azét a pillanatét, amely mellett mások elmennek – mondta.

Rácz Éva, a MÚRE elnöke elmondta: a Brassóban született Halász Gyula – Brassaï Párizsban vált világhírűvé, őt szerették volna „hazahozni” a pályázat létrehozásával. Mint mondta, ahogyan életünkben az érzések sokfélék, ugyanúgy, a látogató arra számíthat, hogy a kiállított képek a legkülönfélébb érzelmeket váltják ki belőlük, a mosolytól a megrázkódtatásig. Szűcs László MÚRE-alelnök hozzátette: az embereket a sajtófotók esetében is leginkább a szenzáció érdekli, a pályázati anyagok értékelése pedig éppen azt bizonyítja, hogy némelykor éppen azok a kevésbé értékálló képek. Elmondta: a pályázat másik szerepe, hogy „belakja a vidéket”, ezért a képekből a korábbi évekhez hasonlóan vándorkiállítás készül, amely Kolozsvár és Nagyvárad után Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Bukarestben is látható lesz, és a tervek szerint Szerbiába, Zentára is elviszik az anyagot.

Díjátadások

Másodszor is elnyerte a Brassaï-díjat a marosvásárhelyi születésű Kerekes István, aki a Portré kategória és meglepetésre a Sportfotó kategória II. Díját is átvette. Ő egyébként civilben Mosonmagyaróváron tornatanár és – nem mellesleg – többszörösen díjazott művészfotós. Sok nemzetközi elismerése mellett, láthatóan örült az újabb sikernek, és elmondta: különösen büszke arra, hogy Nagyvárad volt az első „iskolája”, az Euro Foto Art klubban készítette első felvételeit. Talán a legtöbbféle díjat vihette haza ebben a kiírásban a vajdasági Ótos András: övé lett a hír-eseményfotó, illetve a szocifotó-dokumentarista fotó kategória második díja, valamint a sportfotó kategória első díja (utóbbi megosztva). A fotós azt is bevallotta: egyetlen akadálya, hogy többször pályázzon, az, hogy csak a fényképezőgép mögött érzi otthon magát, és a pár soros leírások elkészítése is hatalmas erőfeszítést jelent számára.

A szintén vajdasági Molnár Edvárd héthónapos kisfia is végignézte, amint édesapja (pár pillanatig letéve a videokamerát) átveheti a Fotóriport kategória I. díját, valamint a Szathmári Pap Károly aranyérmet. Harmadszor is kiérdemelte a Sportfotó kategória díját a csíkszeredai Halmágyi Zsolt (ezúttal megosztva). Bár korábban kifejezetten sportképekkel nevezett és tarolt, ebben a kiírásban a Portré kategória második díját is elnyerte (szintén megosztva). Első ízben nevezett be a pályázatunkra a Budapesten élő Fekete István, aki átvehette Nagyváradon a Sportfotó kategória III. díját, illetve a Berettyóújfaluban élő Kocsis Csaba, aki idén a Szociofotó, dokumentarista fotó kategória harmadik díjazottja. Az utóbbi érdeme egyébként a megnyitó zenei aláfestésének megteremtése is: főleg nagyváradi szerzők megzenésített verseit adta elő gitárkísérettel.

A Brassaï–2017 vándorkiállítás február 8-ig látogatható Nagyváradon, a December 1/ Nagyvásár téri Euro Foto Art Galériában. A kiállítás további, jelenleg már szervezés alatt álló helyszínei: Bukarest, Csíkszereda, Marosvásárhely és Nagykároly.

(www.mure.ro, 2019. január 14.)