Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vmue/public_html/wp-content/themes/ascend/lib/classes/class-ascend-get-image.php on line 44

Kistérségi médiumok képviselői találkoztak Adán

Az adai helyi újság, a magyar és szerb nyelvű Körkép-Panorama fennállásának húszéves jubileuma alkalmából pénteken este ünnepi műsort tartottak Adán, a Park Szállodában, ahol ezzel párhuzamosan megtartották a II. Kistérségi Médiumok Találkozóját és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, valamint az adai Integrál Pedagógus Egyesület által életre hívott újságíró-iskola záróünnepségét is.

A jubileumi ünnepségen a lap egykori és jelenlegi munkatársai mellett részt vettek a községi önkormányzat, a helyi intézmények, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői, a médiaházak és a kistérségi médiumok képviselői. A rendezvényen Péter Krisztina, a Magyar Nemzeti Tanács adai tagja köszöntötte az egybegyűlteket, és kiemelte, hogy a helybeliek nagyon büszkék lehetnek a Körképre, amelyhez hasonlóval kevés közösség dicsekedhet.

– Húsz év hosszú idő. A Körkép abban a húsz évben kelt életre, amikor a nyomtatott sajtót már kezdték temetni. Amikor úgy tűnt, hogy az internet kiszorítja majd a papíralapú újságírást, éppen ezért ennek a húsz évnek a súlyát talán duplának érezhetjük – mondta Péter Krisztina, és hozzátette, hogy a Körkép erejét mutatja, hogy az újságíró-iskolát elvégző, műszaki beállítottságú középiskolás diákok a lap hatására kezdtek foglalkozni publicisztikával, és többen úgy tervezik, hogy az újságírói pályán folytatják a tanulmányaikat. – A Körkép a mi lapunk. Egy olyan újság, amelyben a községünk, az ismerőseink tevékenységéről olvashatunk, ezért mindannyiunk szívéhez nőtt. Ismerjük a szerkesztőket, az újságírókat, akik közreműködnek benne, és ezért mindannyiunk egy kicsit a sajátjának érzi, szívesen veszi és olvassa, valamint büszke erre az újságra – szögezte le Péter Krisztina, aki további kitartó munkát kívánt a lap munkatársainak, és azt kérte, hogy egyengessék a fiatal utánpótlás útját. Majd Varga Elfride, a Körkép Tájékoztatási Társaság közgyűlésének elnöke és Vastag János, a társaság igazgatóbizottságának elnöke mondott ünnepi beszédet szerb és magyar nyelven. Ebben szóltak az 1999. június 14-én elindított és azóta folyamatosan megjelenő lapról. A kezdetek felidézése mellett kitértek a lap tartalmára, jelentőségére és problémáira, valamint jelezték, hogy a jövőben is azon lesznek, hogy a Körkép megjelentetésével jelentős szerepét még sokáig betöltse Ada község mindennapjaiban. A jubileumi ünnepség folytatásában az egybegyűltek Szalai Bencének, az Újvidéki Színház színművészének alkalmi produkcióját kísérhették figyelemmel, majd a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a kistérségi médiumok szerkesztőségei tevékenységének összefogása és elismeréseként a rendezvénnyel párhuzamosan tartotta meg a II. Kistérségi Médiumok Találkozóját, lehetőséget teremtve ezzel a szakmai fejlődésre és az előremutató vélemény- és tapasztalatcserére is. A találkozó keretében két szakmai előadást hallgathattak meg a résztvevők.

Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója és szerkesztője, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által életművének elismeréseként Aranytoll-díjjal kitüntetett publicistája a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Tiszavidék történetéről beszélt. Máriás Endre, a VMÚE elnöke, a Magyar Szó újságírója és szerkesztője, valamint a Körkép főszerkesztője pedig a kistérségi médiumok identitásformáló szerepéről értekezett. Az emlékünnepség zárásaként a VMÚE és az Integrál Pedagógus Egyesület által életre hívott újságíró-iskolát elvégzett adai középiskolás diákoknak ünnepélyesen átadták az okleveleket. Ezt megelőzően Máriás Endre értékelte a képzést, majd a VMÚE képviseletében Tóth Lívia alelnökkel átnyújtotta a diplomát a fiataloknak, illetve a köszönőlevelet azoknak, akik segédkeztek az képzés lebonyolításában. Az újságíró-iskolát elvégezte: Bartuc Éva, Mihályi Csenge, Mihályi Zselyke, Molnár Emese, Raffai Dominik, Subotić Martina, Túri Krisztina, Véber Róbert és Zsubrecki Krisztián.

Csincsik Zsolt

(Magyar Szó, 2019. június 17.)