Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vmue/public_html/wp-content/themes/ascend/lib/classes/class-ascend-get-image.php on line 44

Léphaft Pál Aranytoll-díjas

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a magyar sajtó napja alkalmából Aranytoll-díjjal tüntette ki Léphaft Pált, a Magyar Szó nyugalmazott karikaturistáját, a Grimasz szerkesztőjét, aki mellett Barát József és Bokor Pál külpolitikai újságíró, Báron György filmkritikus, Kő András sportújságíró, valamint Horváth Gábor, a Népszava külpolitikai rovatának vezetője érdemelte ki a rangos elismerést.

Léphaft Pált több évtizedes kiemelkedő alkotói tevékenységéért érdemelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége életműdíját, az Aranytoll-díjat, amelyre a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete terjesztette fel.

„Léphaft Pál térségünk egyik legkiválóbb karikaturistája, akinek különleges, fanyar humorral átitatott, elmélyült intellektuális tartalmakat közvetítő alkotásait a Kárpát-medence minden részén ismerik és elismerik. Karinthy Frigyest idézve gyakran hangoztatja, humorban nem ismer tréfát, és azt vallja, a karikatúra halálosan komoly műfaj, hiszen nem lehet kizárólag viccelődni, a dolgoknak a színét és a visszáját is meg kell mutatni…” – olvasható egyebek mellett a méltatásban, amely kitér arra is, hogy Léphaft Pál szerint a karikaturista olyan újságíró, aki nem betűk segítségével írja meg véleményét, hanem olyan képbe sűríti azt, amely humorosan ferdíti el a valóságot, a jó karikatúra pedig – mint a székely ember – keveset szól, mégis sokat mond, ugyanis rövid idő alatt kell a lehető legtöbbet megmutatnia, éppen ezért a mulatságos felszín alatt általában keserű szájízt hagy maga után, és egyebek mellett éppen ez jellemzi az ő sajátos, messziről felismerhető stílusjegyeket magukon viselő karikatúráit is, amelyeket maga is szívesen aposztrofál „Palikatúrák”-ként.

A méltatás szerint Léphaft Pál nemcsak karikaturistaként, hanem közéleti személyiségként is kiemelkedő szerepet tölt be a vajdasági magyar újságíró-társadalomban, hiszen alapító tagja, több mandátumban elnökségi tagja, jelenleg pedig alelnöke is a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének, jelentős feladatot látva el a határokon átívelő együttműködések alapjául szolgáló emberi és szakmai kapcsolatok folyamatos fejlesztésében és továbbépítésében is.

Mint ismeretes, a MÚOSZ elnöksége és választmánya 1978-ban határozta el, hogy a magyar sajtó napja alkalmából minden évben Aranytoll-díjat adományoz a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak, életművük elismeréseként.

A MÚOSZ az Aranytoll-díj mellett a tavalyi év legkiemelkedőbb újságírói teljesítményeit elismerő Magyar Sajtódíjat, valamint a szervezet egyéb szakmai elismeréseit is odaítélte. A Magyar Sajtódíjat N. Kósa Judit, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Magyari Péter, a 444.hu munkatársa és Tódor János újságíró, a tavaly megjelent Menekültek, csicskák, közmunkások című riportkötet szerzője érdemelte ki. A Földes Anna Interjúdíjat Tóth Richárd, a HVG munkatársa kapta, a Gazdasági Sajtódíjat Fabók Bálintnak, a G7 gazdasági portál újságírójának, a Virág F. Éva Díjat pedig Parászka Borókának ítélték oda.

A díjazottaknak, köztük Léphaft Pál kollégánknak a tegnapra meghirdetett sajtónapi ünnepségen kellett volna átvennie az elismerést Budapesten, az ünnepség azonban a MÚOSZ elnökségének döntése alapján elmaradt, így a szervezet illetékesei a díjazottaknak a későbbiekben juttatják majd el az elismeréseket.

M. E.

(Magyar Szó, 2020. március 12.)