Megjelent a Hármaskő–Törökkanizsa című kötetünk

Hosszas előkészületek után nagy örömünkre megjelent a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb kötete, amely a törökkanizsai riporttáborunkban született írásokat tartalmazza. A Hármaskő–Törökkanizsa című kiadvány a VMÚE Délvidék felfedezése című sorozatának negyedik köteteként, a Magyar Nemzeti Tanács, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával látott napvilágot.

A Tóth Lívia szerkesztésében megjelent rendkívül izgalmas és sokrétű kiadványhoz, amelyben Törökanizsa község múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumait kíséreljük meg erdélyi, magyarországi és vajdasági kollégáink segítségével összegyűjteni, kedvcsinálóként álljanak itt Léphaft Pál sorai, amelyek a kötet fülszövegeként is olvashatók:

„Mint szénfekete bogarak sorban, úgy ülnek az öregek a házak előtt az alkonyatban. Mindennap ünneplőben, a kispadon szent tétlenségben, kalapban, ingben, tisztes feketében. Ők már nem járnak templomba, nem járnak szántani, vetni. Hozzájuk minden vasárnap személyesen jön ki az Isten. Kalapot emel, majd odaül melléjük parasztgúnyában, és két fehér angyallal csendesen imádkozik az Isten, majd méltóságteljes arccal nagyokat hallgatnak.

………

Mint szénfekete bogarak a vakító fényben, lassan elfogynak emlékeim, el a régi öregek, el a régi utcák, a kispadok dús lombú fákkal. Rajtunk a sor, lépjünk a helyükbe. Mint kiszolgált fekete angyalok, vegyünk ünneplőt, alkonyatkor talán mellénk ül az Isten.” 

A Hármaskő–Törökkanizsa című kötetünk hivatalos bemutatóját a járványügyi rendelkezések miatt a tervezettnél később tartjuk. A pontos helyszínről és időpontról idejében tájékoztatjuk a nyilvánosságot.