A mi közös ügyünk

Kiváló hangulatú ünnepségen adták át ma este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete idei szakmai elismeréseit, az Év Pályakezdő Újságírója és az Év Újságírója díjakat, valamint a Szórványdíjat, a Médiadíjat és az Életműdíjakat, amelyeket ezúttal is a vajdasági magyar médiumok szerkesztőségeitől beérkezett javaslatok alapján ítélt oda a szakmai szervezet elnöksége.

A rendezvény kezdetén Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, az idei díjátadó ünnepséget rendhagyó módon nem a magyar sajtó napján, hanem néhány héttel a nemzeti összetartozás napja után tartják meg, ugyanis – ahogyan fogalmazott – az összetartozás és az együtt gondolkodás napjainkban a vajdasági magyar médiaszíntéren is óriási jelentőséggel bír.

– Kétségtelen, hogy rendkívül nehéz időszak áll mögöttünk. Olyan, amelyre talán senki sem volt felkészülve közülünk. Mégis büszkén állíthatjuk, hogy mi, újságírók kiálltuk a próbát, hiszen nap mint nap szembe tudtunk nézni azokkal a kihívásokkal, amelyeket utunkba sodort az élet, nap mint nap le tudtuk győzni azokat az akadályokat, amelyekről egyébként talán még mi magunk is azt gondoltuk volna, hogy legyőzhetetlenek számunkra. És ami a legfontosabb: nemcsak egyénenként, hanem közösségként is megerősödve kerültünk ki az elmúlt másfél év küzdelmeiből. Néhány évvel ezelőtt talán magunk sem gondoltuk volna, hogy egyszer majd újra beszélhetünk vajdasági magyar újságíró-társadalomról, és egészen a közelmúltig bele sem gondoltunk abba, milyen jól esik kimondani, hogy mi, vajdasági magyar újságírók is valódi közösséget alkotunk – hangsúlyozta Máriás Endre, aki beszélt arról is, hogy négy évvel ezelőtt azt tűzték ki céljukként, hogy a mandátum végéig elérjék a száz fős taglétszámot, ami akkor lehetetlen küldetésnek tűnt. Aztán jött a 2020-as év, amikor egyre többen ismerték fel a közösséghez való tartozás fontosságát, és nemcsak a száz, hanem a kétszáz fős taglétszámot is sikerült meghaladniuk.

– Pillanatnyilag már több mint kétszázhúsz tagja van a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének. Valamennyien olyan személyek, akik szívügyüknek tekintik a vajdasági magyarság hiteles tájékoztatását, médiumaink és médiaházaink megtartását, fejlesztését és továbbépítését, hiszen céljaink középpontjában már nem csupán a megmaradás áll, hanem egyre fontosabb szerep jut a fejlődésnek, a jövőépítésnek és a perspektívateremtésnek is. És azt hiszem, nem véletlen az, hogy mindez éppen az erős magyar közösségek évében valósult meg, az erős magyar közösségek évében váltunk mi magunk is erős magyar közösséggé – fejtette ki köszöntőjében a VMÚE elnöke, aki kitért az elmúlt időszak nehézségeire és eredményeire, valamint a rájuk váró feladatokra is, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt évek során kiállt a vajdasági magyar újságírás fejlesztésének és a vajdasági magyar újságírótársadalom újjászervezésének ügye, vagyis – ahogyan fogalmazott – a mi közös ügyünk mellett.

Az ünnepség folytatásában, Sóti Juli és Varga Iván kiváló hangulatú alkalmi produkcióját követően átadták az egyesület szakmai elismeréseit. Az Év Pályakezdő Újságírója díjat az idén Antalovics Péter, lapunk újságírója vehette át, akinek tevékenységéről Laták István, a Magyar Szó sportrovatának és Sportvilág mellékletének szerkesztője beszélt. A Szórványdíjat ezúttal Orsovai Bibiannának, a Vajdasági RTV munkatársának ítélték oda, akinek munkásságát Vojvodity Ágnes, a Vajdasági RTV magyar műsorainak főszerkesztője ismertette. Az Év Újságírója díjat elektronikus média kategóriában Tényi Edit, a Pannon RTV újságírója érdemelte ki, akinek tevékenységét Agárdi Gábor, a Pannon RTV igazgatóhelyettese mutatta be, írott sajtó kategóriában pedig Sáfrány Attila, lapunk újságírója, szerkesztője vehette át, akinek munkásságát Kabók Erika, a Magyar Szó Hétvége mellékletének szerkesztője méltatta. A vajdasági magyar újságírás színvonalának növelése érdekében kifejtett több évtizedes tevékenységéért VMÚE Médiadíjjal tüntették ki a Hét Nap hetilap szerkesztőségét, amelynek fontosságáról Bencsik István, a VMÚE egykori alelnöke, a Pannon RTV nyugalmazott újságírója és szerkesztőjét beszélt, majd az elismerést a szerkesztőség nevében László Edit igazgató és Tóth Lívia főszerkesztő vette át. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete az idén két Életműdíjat is odaítélt, az egyiket Erős Lászlónak, az Újvidéki Rádió bemondójának, akinek eredményeit Ternovácz István, az Újvidéki Rádió főszerkesztő-helyettese méltatta, a másikat pedig Szabó-Hangya Teréznek, a Pannon RTV nyugalmazott szerkesztő-műsorvezetőjének, akinek munkásságáról Agárdi Gábor, a Pannon RTV igazgatóhelyettese beszélt.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ternovácz István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Hugyik Richárd, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökségi tagja, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója, Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, valamint a vajdasági magyar médiumok szerkesztőségeinek több vezetője és munkatársa is.

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete az idei díjátadó ünnepsége a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház partnerségével valósult meg.

H. Sz.

(Magyar Szó, 2021. június 25.)