Messzelátó-díjjal tüntették ki Potápi Árpád Jánost

A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója Messzelátó-díjjal tüntette ki Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát annak a tevékenységének az elismeréseként, amellyel az elmúlt évek során hozzájárult a KMÚEK és a külhoni magyar tájékoztatás ügyének előmozdításáért. Az elismerést ma este ünnepélyes keretek között adták át a magyarországi Tengelicen, a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának jubileumi rendezvényén, amelyet a szervezet illetékesei eredetileg tavaly szerettek volna megünnepelni, ám a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet következtében kénytelenek voltak egy évvel elhalasztani.

A megnyitóünnepség kezdetén Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke, a rendezvény fővédnöke üdvözölte az egybegyűlteket, kiemelve, az elmúlt tizenöt évben immár huszadszor találkozhatnak egymással a Kárpát-medence magyar újságírószervezeteinek képviselői a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója összejövetelei keretében. Büszkeségének adott hangot annak kapcsán, hogy egykor bábáskodhatott a KMÚEK létrehozásánál, ugyanis – mint mondta – már akkor is rendkívül fontosnak tartotta, hogy a magyar közösségekért tevékenykedő újságírók találkozzanak egymással és lehetőséget teremtsenek a minden fél számára előremutató eszme- és tapasztalatcserére.

Gáncs István, Tengelic polgármestere köszöntőjében örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az általa vezetett település adhat otthont a rangos eseménynek, majd példaértékűnek nevezte azokat a törekvéseket, amelyeket a magyar kormány, illetve a nemzetpolitikai államtitkárság az összmagyarság érdekében kifejt. Hozzátette, napjainkban sokan dolgoznak azon, hogy azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt évek során elértek, semmissé tegyék, éppen ezért rendkívül fontos, hogy azok, akik értékelik ezeket az eredményeket, minden tőlük telhetőt megtegyenek annak érdekében, hogy a jövőben is megmaradhasson az az egység, amelyet az elmúlt évek során a magyar kormánynak sikerült kiépítenie.

Klemm József, a KMÚEK társelnöke arról beszélt, mit is jelentett a Kárpát-medencei magyar újságírók számára az az egymásra találás, amelynek eredményeként a KMÚEK létrejött, majd hozzátette, mindezen törekvések nem lehettek volna annyira sikeres, mint amilyen sikeresek lettek, ha nem találtak volna olyan barátokra és olyan támogatókra, akik hozzájuk hasonlóan felismerték a nem csupán magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben is történő tájékoztatás fontosságát. Külön kiemelte ebben a folyamatban Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerepét, akinek a KMÚEK és a Kárpát-medencei magyar tájékoztatás ügyének támogatásáért ítélték oda a Messzelátó-díjat, amelyet Léphaft Pállal közösen adtak át neki.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszönetet mondott az elismerésért, majd kiemelte, úgy véli, az újságíróknak nemcsak az a feladatuk, hogy tájékoztassanak, hanem az is, hogy értékeket közvetítsenek és értékrendet formáljanak. Kiemelte a nemzeti összetartozás megerősítésének fontosságát, ugyanis – mint monda – nem vagyunk olyan sokan, hogy lemondhassunk egymásról, bárhol is éljünk a nagyvilágban. Meg kell becsülnünk azt a helyzetet, amelyben most vagyunk, hiszen a magyar történelemben nem volt olyan időszak, amely a mostanihoz hasonló eredményeket hozott volna, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében, emelte ki az államtitkár, aki beszélt az elmúlt évek során kifejtett tevékenységekről és az elért eredményekről, végezetül pedig közös felelősségnek nevezte azt a döntést, amely meghatározza, hogy a nemzet jövője hogyan alakuljon majd tovább.

A megnyitóünnepség zárásaként Léphaft Pál egy-egy saját készítésű karikatúrával ajándékozta meg Potápi Árpád Jánost és Szili Katalint. A rendezvény programja szombaton a Hivatástudat – magyarságtudat: a külhoni magyar újságírás időszerű feladatai és kihívásai központi téma köré szerveződő előadásokkal és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik.

M. E.