Különleges könyvbemutató Törökkanizsán

Ünnepélyes keretek között mutatják be október 29-én, pénteken 18 órai kezdettel a törökkanizsai Branislav Nušić Népkönyvtárban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete legújabb kötetét, amely az egyesület törökkanizsai riporttáborában született írásokat tartalmazza. A Hármaskő–Törökkanizsa című kiadvány a VMÚE Délvidék felfedezése című sorozatának negyedik köteteként, a Magyar Nemzeti Tanács, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával látott napvilágot.

Tóth Lívia szerkesztésében megjelent rendkívül izgalmas és sokrétű kiadványhoz, amelyben az alkotók Törökkanizsa község múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumait kísérelik meg erdélyi, magyarországi és vajdasági kollégáik segítségével összegyűjteni, kedvcsinálóként álljanak itt Léphaft Pál sorai, amelyek a kötet fülszövegeként is olvashatók: „Mint szénfekete bogarak sorban, úgy ülnek az öregek a házak előtt az alkonyatban. Mindennap ünneplőben, a kispadon szent tétlenségben, kalapban, ingben, tisztes feketében. Ők már nem járnak templomba, nem járnak szántani, vetni. Hozzájuk minden vasárnap személyesen jön ki az Isten. Kalapot emel, majd odaül melléjük parasztgúnyában, és két fehér angyallal csendesen imádkozik az Isten, majd méltóságteljes arccal nagyokat hallgatnak. Mint szénfekete bogarak a vakító fényben, lassan elfogynak emlékeim, el a régi öregek, el a régi utcák, a kispadok dús lombú fákkal. Rajtunk a sor, lépjünk a helyükbe. Mint kiszolgált fekete angyalok, vegyünk ünneplőt, alkonyatkor talán mellénk ül az Isten.” 

A Hármaskő–Törökkanizsa című kötet bemutatóján jelen lesznek a kötetben szereplő írások szerzői és szereplői is. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre.

H. Sz.