Kistérségi médiatalálkozó Tordán

Egyén és közösség címmel tartották meg a IV. Kistérségi Médiumok Találkozóját szombaton Tordán a Tordaiak Klubja és Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete szervezésében. A rendezvény kezdetén Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Tóth Ramónát, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagját, majd Lázár György, a Tordai Újság korábbi főszerkesztője, valamint Mezei Zsuzsanna jelenlegi főszerkesztő és Csíkos Dániel szerkesztő mutatták be a helyi újság múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumait. A folytatásban Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke és Léphaft Pál, a szervezet elnökségi tagja beszélt az egyén és a közösség viszonyáról, majd a kistérségi médiumok jelenlévő képviselői osztották meg gondolataikat az egybegyűltekkel. Az adai Körképről Varga Elfride, a Csernyei Újságról Nagy Erzsébet, a Szenttamás.rs portálról Paraczky László, a Muzslyai Újságról Molnár Aranka, a Kisoroszi Hírmondóról pedig Talpai Sándor beszélt a jelenlévőknek, akik egyetértettek abban, hogy rendkívül fontosak az ilyen találkozások, valamint az is, hogy a kistérségi médiumok képviselői időről időre tapasztalatot és véleményt cserélhessenek egymással, amire ez a rendezvénysorozat kiváló lehetőséget kínál számukra.

A szakmai tanácskozás ideje alatt a helyi és a környékbeli településekről érkező általános iskolás diákok Dedić Szuzanna és Homolya Horváth Ágnes, a VMÚE elnökségi tagjai irányításával játékos foglalkozáson vehettek részt, amelyen megismerkedhettek az újságírás alapjaival, és közben számos igen hasznos elméleti ismerettel és gyakorlati tapasztalattal is gazdagodhattak.

Az Egyén és közösség című szakmai tanácskozást követően leleplezték Csorba István néhai újságíró emléktábláját azon a házon, ahol a gyermekkorát töltötte. Ebből az alkalomból előbb Léphaft Pál, majd dr. Csordás Mihály szólt az egybegyűltekhez, az emléktábla leleplezése és megszentelése után pedig a család jelenlévő tagjai, a Tordaiak Klubja, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tordai Helyi Közösség, a Hét Nap, a Magyar Szó és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete képviselői is megkoszorúzták azt.

A IV. Kistérségi Médiumok Találkozóját a Tordaiak Klubja és a Tordai Újság fennállásának

huszonötödik évfordulója alkalmából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.,a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és a Tordai Helyi Közösség támogatásával tartották meg.

H. A.

(Magyar Szó, 2023. június 10.)