Az igét nem csak hirdetni, ragozni is kell

Fiatal újságírók számára szervezett szakmai továbbképzést Bácsfeketehegyen a Kultúrotthonban a magyarországi  Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE). A hétvégi kurzusnak huszonöt résztvevője volt, akik a Képes Ifjúság, a Hét Nap, a Magyar Szó, a Vajdasági Rádió és Televízió, a Pannon Rádió és Televízió, a Szabadkai Rádió és több helyi médium szerkesztőségéből érkeztek. Az egybegyűlteket Tóth Lívia, a VMÚE elnöke és dr. Csermák Zoltán, az MTVA Kommunikációs igazgatósága határon túli sajtókapcsolatainak felelőse köszöntötte, majd megkezdődött a két napig tartó rendkívül hasznos és tartalmas munka.

Az oktatói csapatban az elektronikus médiát Perjés Klára, az MR1-Kossuth Rádió kiemelt szerkesztője és Bereki Anikó, az m2 népszerű határon túli műsora, az Átjáró felelős szerkesztője képviselte, akik Közszolgálat=elkötelezettség és A mikrofonállványtól a műsorvezetésig címmel osztották meg mondanivalójukat a hallgatósággal. Wacha Imre nyelvész, nyugalmazott főiskolai docens, és Vinczéné Bíró Etelka beszédtanár a nyelv és a tömegtájékoztatás kapcsolatát, egymásra hatását elemezte, valamint a tiszta és helyes kommunikáció fontosságát hangsúlyozta – számos példával, gyakorlati tudnivalóval és jó tanáccsal. Ezeket a témákat még időszerűbbé tette az a tény, hogy első alkalommal ünnepelhettük meg a magyar nyelv napját, ugyanis a magyar Országgyűlés november 13-át anyanyelvünk napjává nyilvánította. Az írott sajtó munkatársait elsősorban Estefán Zsolt, az MTI határon túli magyar ügyek rovatvezetője és dr. Csermák Zoltán vette pártfogásába. A Mi a hír? és Az igét nem csak hirdetni, ragozni is kell című előadásaikat számos helyes, és helytelen példával támasztották alá.

A tanfolyam második napján a gyakorlati tevékenységen volt a hangsúly, amit a jelenlévők rendkívül kedvezően és nyitottan fogadtak. Bemelegítésként felolvasták és megvitatták a kötelező feladatként elkészített jegyzeteiket, majd következtek a kiscsoportos műhelymunkák – külön-külön az írott és az elektronikus sajtó újságírói számára. Az útmutatásban sem szűkölködő beszélgetések során értékelték azokat a munkákat is, amelyeket a tanulni vágyó fiatalok hoztak magukkal. Vinczéné Bíró Etelka és Wacha Imre viszont egyéni beszédjavító fogadóórára várta az érdeklődőket, amit sokan ki is használtak.
A zárszóban Csermák Zoltán és Tóth Lívia rendkívül eredményesnek értékelte az együtt töltött időt, hozzátéve, bíznak abban, hogy a jövőben rendszeressé tudják tenni az ilyen típusú képzéseket. A hétvégi együttlétek ugyan nem oldják meg az utánpótlás kérdését, de a résztvevők értékes gondolatokkal, és egy nagyon hasznos tréninggel gazdagodva kaphattak sok-sok használható ötletet a további munkájukhoz.

— A mai világban, amikor hírverseny van, a gyorsaság gyakran a minőség rovására megy. A határon túl az is súlyosbítja a helyzetet, hogy az újságíróknak gyakran két nyelven kell gondolkodniuk és beszélniük, amivel az anyanyelvük sérül. Azt tapasztaltam, hogy a programban résztvevő fiatalok örömmel raktározták el a kapott információkat. Van egy elképzelésünk, a patrónusi rendszer, amit a későbbiekben valósíthatnánk meg. Magyarországon sok olyan újságíró van, akik a szakma nagy öregjeinek számítanak, de az utóbbi időben kissé megfeledkeznek róluk. Ők vállalhatnák fel, hogy egy-egy cikk kijavításával, jó tanácsokkal segítsék a kezdő kollégákat – mondta dr. Csermák Zoltán.

A bácsfeketehegyi rendezvény a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap további lehetőségek megteremtésével kívánja támogatni a határon túli magyar újságírók szakmai előrehaladását. A második tanulmányi hétvégét Marosvásárhelyen, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének a szervezésében tartják meg.

(Tha)