95 éve az olvasó szolgálatában

Aki 1920. január 31-én látta meg a napvilágot, annak születése óta 3 milliárd 500 milliószor dobbant a szíve. Eme öt híján száz esztendő alatt Szegednél 2500 milliárd köbméter víz folyt le a Tiszán. És Kárpátalján sok száz postás sok ezerszer kopogtatott be az olvasókhoz. 95 éves lett a Kárpáti Igaz Szó.

A szerkesztőség a megyei bábszínházban szerény ünnepséggel méltatta az évfordulót. Az egybegyűltek betekintést nyertek a lap múltjába és jelenébe, lelkileg is megerősödhettek a kulturális műsorprogram révén, s magukkal vihették a reményt, hogy lesz folytatás.

 Így fest a jelen

 Kőszeghy Elemér, lapunk főszerkesztője köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ebben a rohanó világban időt szakítottak arra, hogy velünk együtt méltassák szűkebb pátriánk legpatinásabb sajtókiadványának 95. születésnapját. Külön köszöntötte Vida Lászlót, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulját, Nagy Ignácot, a beregszászi külképviselet konzulját, Gajdos Istvánt, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Hanna Gluhova megyei képviselőt, Volodimir Pipas főosztályvezetőt, aki a megyei állami közigazgatás képviseletében volt jelen. Üdvözölte Kaiser Lászlót, a Magyar Újságírók Közösségének képviseletében, valamint Gebauer Szabolcsot a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének képviseletében, Dmitro Vorobecet, az Ukrajnai Nemzeti Újságíró-szövetség megyei szervezetének elnökét, Vaszil Bedzirt, az országos sajtószakszervezet kárpátaljai szövetségének vezetőjét.

– 2005-ben fordult egyet az idő kereke – elevenítette fel a közelmúltat Kőszeghy Elemér. – Erős külső hatások is közrejátszottak abban, hogy a Kárpáti Igaz Szó az önállóság útjára lépett, méghozzá úgy, hogy jogi szempontból sikerült előbbre jutnunk. Az addig regionális megyei lapból országos bejegyzésűvé váltunk. Az önállóságnak meglettek a maga előnyei. A legnagyobb, hogy a korábbinál sokkal nyíltabban vállalhattuk fel írásainkban közösségünk érdekvédelmét, emelhettük fel szavunkat, amikor jogtalan és oktalan bántódás érte. És ilyenben bőven volt részünk. De meglettek a hátrányai is. A legnagyobb, hogy a gazdák többé nem szórtak „morzsákat” elénk, a bevételi forrásokat magunknak kellett és kell előteremteni az utolsó fillérig. Szerencsére szinte mindig voltak olyanok, akik nem hagyták veszni vidékünk egyik Kárpátikumát.

 Olyan kárpátaljai magyar lap jubileumát méltatjuk, amely egyedüliként hetente háromszor jut el az olvasóhoz – folytatta a főszerkesztő. – A Kárpáti Igaz Szón nemzedékek nőttek fel. Neve mélyen beágyazódott nem csupán a magyar, hanem az egész kárpátaljai köztudatba. Tudatosan felvállaljuk az érdekvédelmi szerepet, s ezt nem a velünk együtt élő népek rovására tesszük. Igyekszünk kielégíteni azt az igényt is, hogy minél frissebb tájékoztatást adjunk nemzeti közös dolgainkról.

Kőszeghy Elemér szerint, ismerve vidékünk XX. század és a XXI. század kezdetének történelmét, annak vidékünket is érintő szerepét, akár kisebb csodának is nevezhető, hogy a Kárpáti Igaz Szó megérte a 95. születésnapját. Ehhez kellett az elődök áldozatos munkája, olyan személyek és szervezetek, akik és amelyek anyagiakkal vagy jó szóval kiálltak a lap mellett.

A születésnapi rendezvény sem jöhetett volna létre az ungvári magyar főkonzulátus és a beregszászi konzulátus, valamint az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) hathatós támogatása nélkül. A fennmaradás elsősorban mégis az olvasók tízezreinek köszönhető, akik generációkon keresztül adták át az Igaz Szó melletti elkötelezettségüket.

 „A magyar sajtó közös érték”

 Magyarország Ungvári Főkonzulátusa nevében Vida László konzul köszöntötte a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségét, annak minden aktív és nyugállományú munkatársát a 95. évforduló alkalmából. A színvonalas műsor kapcsán megjegyezte: talán nem túlzás azt mondani, a produkciók arról tanúskodnak, hogy a kárpátaljai magyarság élni akarása, a szülőföldjéhez, az anyanyelvéhez, a hitéhez való ragaszkodása töretlen.

– Ameddig Kárpátalján van magyarság, ameddig van magyar szó, van igaz magyar szó, addig lesz magyar újságolvasó is – és lennie kell magyar nyelvű sajtónak is. A kárpátaljai magyar sajtó, beleértve természetesen az ünnepelt Kárpáti Igaz Szót, olyan közös értéke az anyaországi és a határokon túli magyaroknak, amelyet minden körülmények között meg kell őriznünk – hangsúlyozta a diplomata, majd felolvasta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárának üdvözlő levelét.

– Az idei esztendő a kárpátaljai magyar újságírás történelmének egyik legfontosabb mérföldköve – vélekedett Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke. – 95 éve jelent meg a Kárpáti Igaz Szó, Ukrajna egyetlen magyar nyelvű országos lapja. Ez a közel egy évszázad az itt élő magyarság szolgálatában telt. Az eltelt időszak nem kényeztette el sem közösségünket, sem a lapot. Ezért is nagyon fontos az, hogy a  KISZó-sok még a legnehezebb időkben is kiálltak, s megtartották a kiadványt. Ezért is csodálatra méltó, hogy még jelenleg, ebben az enyhén fogalmazva is súlyos gazdasági és politikai válságban is napvilágot lát, tájékoztat, tartja az emberekben a hitet. A magyarok tisztelik és becsülik a lapot, s bíznak benne. Köszönet illet mindenkit azért az áldozatos munkáért, szolgálatért, amit közösségünk érdekében végeznek.

Gajdos István az ajándékok átnyújtása után tolmácsolta Zubánics László, az UMDSZ, illetve Péter Csaba, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt elnökének üdvözletét, majd oklevelet nyújtott át Fazekas Máriának, Bezsovszki Katalinnak, Szemszicskó Beátának és Lőrinc Emíliának.

Üdvözölte az egybegyűlteket Volodimir Pipas és Hanna Gluhova, majd átadták a megyei állami közigazgatás, illetve a megyei tanács okleveleit Magyar Tímeának, Balogh Csabának, Horváth Sándornak, Timkó Ilonának, Bezsovszki Katalinnak, Nigriny Szabolcsnak, illetve Olena Wrightnak, Hegedűs Csillának, Dunda Györgynek, Szemszicskó Beátának, Tóth Viktornak és Zunko Barnabásnak.

Horváth Sándor főszerkesztő-helyettes ismertette Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének üdvözlő sorait, valamint Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesülete (MKE) vezetőjének levelét. Utóbbi tudósítása szerint az MKE 2015-ben Etelköz-díjjal ismerte el a Kárpáti Igaz Szónak a közösség fennmaradása, identitásának megőrzése, nyelve, kultúrája megőrzése érdekében kifejtett tevékenységét. Lobkó  László, az Országos Ökológiai Liga megyei szervezetének elnöke pedig díszoklevéllel köszöntötte lapunkat.

 Üdvözlet a kollégáktól

Az újvidéki Léphaft Pál, aki karikaturistaként is jól ismert, egy munkájával kedveskedett szerkesztőségünknek, s tolmácsolta a délvidéki Magyar Szó munkatársainak üdvözletét.

Ambrus Attila főszerkesztő az általa vezetett Brassói Lapokról elmondta, jelenleg az a világon a legrégebbi magyar lap, 1849-ben Bem József alapította. Mint megjegyezte, tisztában van azzal, mekkora felelősség és munka áll az Igaz Szó 95 éve mögött. Bízik benne, öt év múlva a századik évfordulót ünnepelhetjük együtt.

A Kárpáti Igaz Szó az egyik legszebb, sokatmondó nevű újság, hívta fel a figyelmet Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke. Azért az egyik, mert náluk is van egy, mégpedig a Székelykevei Igaz Szó. Az egyesület nevében Szigetlét nevű kiadványukat nyújtotta át Kőszeghy Elemérnek, megjegyezve, riporttáborukban kárpátaljai kollégák is voltak.

Rácz Éva, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke is kiadványokkal érkezett hozzánk. Röviden bemutatta 25 éves egyesületük tevékenységét, majd kifejtette: bízik benne, hogy az Igaz Szó lesz még százéves is, s akkor is itt lesznek.

 Kárpáti Igaz Szó online

2015. 03. 02.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Tisztelt Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége!

Tisztelettel köszöntöm Mindnyájukat Magyarország Kormánya nevében a Kárpáti Igaz Szó megalapításának kilencvenötödik évfordulója alkalmából.

„Az írás végső értelemben nem egyéb, mint magatartás, nagy szóval úgy mondhatnám: erkölcsi magatartás” – írja Márai Sándor az Egy polgár vallomásaiban. Márai, eleven emlékű nagy írónk, aki nevét családjának máramarosi kötődése után magyarosította, egész éltében az újságírás tiszteletét és felelősségét hirdette.

A mai ünnepnapon, amikor végigtekintenek a Kárpáti Igaz Szó és jogelődje sok évtizedes munkáján, újabb erőt meríthetnek felelősségteljes hivatásukhoz, a társadalmat formáló újságíráshoz. Kárpátalján mára a magyar média megerősödött, és a világhálót is meghódítva kibővült. Üdvözlöm a kárpátaljai magyar újságírók azon kiállását és szolgálatát, amellyel kárpátaljai magyar nemzettársaink éltét segítve nyújtanak tájékoztatást számukra és a Kárpátalján történtekről az egész világ számára.

Magyarország Kormánya a jelenlegi nehéz időkben a kárpátaljai magyar közösség biztonságáért, a béke alapvető emberi értékének helyreállításáért száll síkra. Fontosnak tartjuk és elmélyítjük a kétoldalú államközi kapcsolatainkat, bízva abban, hogy a jogállamiság végre megerősödhet.

Márai Sándor, az európai polgár íróként döbbent rá, „Milyen nagy hatalom a Szó!” Hatalom, felelősség és művészet. Kívánok Önöknek további sikeres, nemzetünk számára gyümölcsöző és a kárpátaljai magyarság érdekében kifejtett eredményes munkát!

Budapest, 2015. február 25.

Üdvözlettel: Potápi Árpád János államtitkár

Akik emelték az est fényét

A Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik produkciójukkal gazdagították ünnepségünket:

Az ungvári Krón Melindának, aki kárpátaljai költők – Horváth Sándor és Tárczy Andor – egy-egy versét adta elő.

A Csipkés együttesnek, amely 2014-ben azzal a céllal alakult, hogy Kárpátalján, azon belül Ung-vidéken tovább ápolják a magyar népi kultúrát és táncházmozgalmat, s a fiatal korosztályhoz is eljuttassák a magyar muzsika, tánc és ének igazi ízét. 

A téglási Rózsa népdalegyüttesnek, amely Kárpátalja egyik legsikeresebb, népdalokra szakosodott formációja, a magyar népdalkincs őrzője és továbbadója. 1986-os alapítását követően 1988 óta viseli a női együttes címet, s azt négyévente sikeresen meg is védi. Missziójának legújabb elismerése a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által adományozott Örökség serleg, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából vehetett át.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművészeinek. Az 1993-ban alapított, korábban az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház nevet viselő társulat hamar ismertté vált Ukrajnában és a határon túl is. Rengeteg fesztiválon vett rész, sok díjat nyert, előadásaikat kitüntették, színészi és rendezői munkájukat is díjazták. A megyei bábszínház közönsége a márciusban bemutatásra kerülő Koszorú című irodalmi műsorból láthatott ízelítőt Gál Natália és Kacsur András előadásában, Dracskó Béla és Császár István közreműködésével.

Sztojka Vanesszának, aki Az ének iskolája tehetséggondozó műsor felfedezettje. Megannyi verseny és rendezvény mellett tavaly Litvániában vett részt egy rangos vetélkedőn, ahonnan különdíjjal tért haza.

Az 1989-ben alakult eszenyi Ritmus néptáncegyüttesnek. 26 éve a legjobbak között emlegetik a hozzáértők. Valamennyi határon túli régióban fellépett már, hogy néptánchagyományaink autentikus bemutatása révén igazolja: a magyar nemzet egy és oszthatatlan. Számos ukrajnai városban, így Kijevben is a magyar kultúra fáklyavivőjének bizonyult. A Szabó Tibor vezette együttes 1997-ben kapta meg a népi együttes címet, 2004-ben pedig elsőként a Kárpátaljai Magyar Nívódíjat.